Planerna på en ny skola i Västerhejde har varit en följetong i många år. Länge pågick diskussioner om skolans placering. Barn- och utbildningsnämnden tittade på flera olika alternativ; där den befintliga skolan står, på andra sidan vägen på fotbollsplanen eller på tomten bakom den, eller i norra delen av Vibble, norr om avfarten till Kneippbyn.
Det första förslaget ströks snabbt eftersom skoltomten ansågs för trång. Istället förordades placeringen i norra Vibble, men det förslaget fick bakläxa av regionstyrelsen eftersom det skulle krävas stora investeringar i infrastruktur. Området var dessutom inte planlagt.
Hösten 2014 enades politikerna i barn- och utbildningsnämnden, istället om att den nya skolan skulle byggas på fotbollsplanen på andra sidan vägen. Den planerade skolan skulle bli Gotlands modernaste, med 14 klassrum med plats för två parallella klasser i varje årskurs. Bygget beräknades kosta 110 miljoner kronor och skulle stå klart om tre år – det vill säga i år. Men när vi nu skriver januari 2017 är bygget inte ens påbörjat. Det finns heller inga planer på att börja bygga och det är oklart var skolan i så fall skulle byggas.
Klart är däremot att det inte finns några pengar till den nya skolan i regionens budget.
– Den finns inte med i investeringsplanen för 2017 och inte heller längre fram, så fullmäktige har i princip tagit tillbaka sitt beslut, säger Brittis Benzler (V) ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
Orsaken är regionens högst ansträngda ekonomi, i kombination med andra stora investeringar som nya Sävehuset. Det gör att nämnden för tillfället inte alls arbetar med frågan.
– BUN har bestämt sig för att inte lägga energi på var den ska ligga när vi ändå vet att vi inte har pengar just nu, säger Brittis Benzler.
Om det kommer att byggas någon ny skola i Västerhejde återstår att se, liksom var.
– På fotbollsplanen i Västerhejde är nog borta. Som det är nu finns det två alternativ. Det ena är att rusta upp skolan, det andra alternativet är att bygga en större skola på Wisborg, där det har anvisats en tomt, säger Brittis Benzler.
I väntan på det får de cirka 250 eleverna, från förskoleklass upp till årskurs 6, gå kvar i den befintliga skolan, som delvis kommer att rustas upp.
– Vi kommer inte kunna starta 2018, vi fick inga pengar vare sig för 2017 eller för 2018. Så i höstas, när vi visste att det här inte blir sista läsåret, att eleverna kommer vara kvar, såg vi att vi behöver åtgärda lokalerna, säger Brittis Benzler.
Så sent som i juni visade en besiktning av skolans ventilation på stora brister, som måste åtgärdas omgående.
– Problemet är att man rätt länge har gått och väntat på att en ny skola ska byggas, säger Johan Malmros, enhetschef på teknikförvaltningens fastighetsförvaltningsavdelning.
I de flesta byggnaderna har ventilationen åtgärdats sedan dess, men vissa åtgärder återstår. Den del som kallas för röda längan och som rymmer fyra klassrum, kommer däremot rivas.
– Den har så pass stora problem, framförallt med ventilationen, att det skulle bli väldigt dyrt att åtgärda. Vi har gjort bedömningen att det inte är värt att lägga några pengar där, utan att det är bättre att ersätta den med paviljonger, säger Johan Malmros.
Vilka paviljonger det handlar om är inte klart ännu.
– Vi vill ha rätt fräscha paviljonger, som är i bra skick, eftersom det verkar som att det dröjer rätt många år innan en ny skola är på plats, säger Johan Malmros.