Nya sockenbor lockas av lugnet i Lummelunda

Det byggs och det flyttas in. Förra året skrev sig 31 nya Lummelundabor i socknen. Och det är havet, lugnet och närheten till som Visby lockar.

9 mars 2019 12:03

Sett till antalet nya sockenbor är det bara Visby, Västerhejde och Bunge som klår Lummelunda. Förra året fick Lummelunda socken 31 nya invånare – och fler är på gång.

Annie Brickman och Adam Stumle flyttade in för ett halvår sedan. I april blir de tre i familjen.

– Vi hade bott och pluggat i USA i flera år, men jag kände att jag ville komma hem. Adam har sina rötter på Gotland och jag har drömt om att någon gång få bo där, så jag sa till honom: "Du får göra som du vill, men nu flyttar jag till Gotland", skrattar Annie.

Adam berättar att han kände samma sak. Det blev allt krångligare med uppehållsvisum i USA och föräldrarna hemma i Sverige blev äldre.

Varför blev det just Lummelunda?

– Adam ville bo på en plats som låg högst tio minuter från havet och Visby och så hittade vi det här huset, med bjälkar i taket och stor trädgård. Jag gick på visningen och slog till direkt utan att Adam ens hunnit se på det, berättar Annie.

Jobb var aldrig något hinder. Båda har fria jobb som fotograf och filmare.

– Att filma kan vara oerhört stressigt i perioder. Att då få komma hem till lugnet är perfekt, berättar Adam.

– Sen kan jag hugga ved här i trädgården. Det är terapi det.

Daniel Gibson och Kim-Lian van der Meij, också de Lummelundabor sedan ett halvår tillbaka, flyttade till socknen med tre barn och tre hundar.

– Vi bodde i Holland och kände att vi ville till Sverige, men det skulle klaffa med jobb också, säger Daniel som är musiker och bördig från Gotland.

I dag har familjen löst jobbfrågan genom att Kim-Liam, som är sångerska och programledare, pendlar till Holland för att leda TV-program i olika projekt. Daniel kan jobba med mycket av sin musik från hemmet.

– När man är i Holland är det väldigt hektiskt. Då är det så skönt att komma hem till Lummelunda och ta det lugnt, fika och andas, berättar Kim-Liam.

– Väskinde skola är också en stor anledning till att vi bestämt oss för att bosätta oss just här i Lummelunda. Det är en extremt bra skola och våra barn stormtrivs, säger Daniel.

Ingen av dem är förvånad över att Lummelunda är en av de socknar på Gotland som växte mest befolkningsmässigt förra året.

Hur har ni som nyinflyttade blivit mottagna?

– Vi har fått jättebra kontakt med grannarna och det bor flera barnfamiljer här. Samtidigt byggs det och flyttar in nya människor överallt. Det bidrar nog till att det är så lätt att få kontakt med människor, avslutar Daniel.

Så jobbar vi med nyheter
Sofie Regnander