Sedan den sista prästen flyttade ut från prästgården i Alskog har huset på 850 kvadratmeter i fyra våningar fungerat som stiftsgård, hotell och senast som skandalomsusat HVB-hem, med bland annat Jan-Emanuel Johansson som en av huvudmännen. Hemmet anmäldes till Socialstyrelsen efter flera fall av missförhållanden.
Trädgården hade vuxit igen och fler än en förbipasserande hade klagat på att den en gång så välhållna stiftsgården förföll, när Erik och Stephanie Engström första september i fjol tog över. Erik har drivit egen byggfirma och hans fru Stephanie är bemanningsansvarig för ambulanserna i Stockholm, men jobbar på distans från Gotland. Sedan ett och ett halvt år har de också drivit Hemse vandrarhem, något som inte alls var planerat.
– Allt blir bara av en slump, säger Stephanie Engström medan elden sprakar i den stora öppna spisen i hjärtat av Villa Alskog.
Hon och Erik berättar sprudlande av energi nästan i mun på varandra hur deras liv tog sig en märklig vändning. Erik höll på att måla om det så kallade Klockhuset i Hemse, när dåvarande ägaren till vandrarhemmet strax intill kom ut.
– Plötsligt hade min man köpt ett vandrarhem, skrattar Stephanie.
Under hela förra sommaren drev de vandrarhemmet i Hemse tillsammans utan anställda.
– Jag var höggravid och städade rum den varmaste sommaren någonsin, men allting går, säger Stephanie medan sonen Alexander sover i sin vagn framför brasan.
Han har hunnit bli ett halvår och vandrarhemmet i Hemse ska i sommar skötas av en anställd. Som att inte sommaren i fjol hade varit hektisk nog dök i slutet av sommaren mäklarannonsen upp om att prästgården i Alskog var till salu.
– Det här huset hade så mycket potential. Vi blev kära båda två, det fanns inga begränsningar och alla idéer sprudlade, säger Stephanie.
Även om båda två står som ägare på pappret blev själva köpet en rejäl överraskning från Eriks sida. För sin fru, dagarna innan hon skulle fylla jämt, påstod han att budgivningen dragit ut på tiden fast allt egentligen var klart.
– Jag fick Villa Alskog när jag fyllde 30 år, säger Stephanie med ett stort leende.
I ett halvår har båda två jobbat med att rusta fastigheten. Alla rum har fått nya tapeter, detta eftersom tiden som vårdhem slitit hårt på lokalerna och många väggar var klottrade på. Gamla och tidstypiska möbler har ropats in på auktion och trädgården har gjorts i ordning. Bakom huvudbyggnaden har en lekplats för barn gjorts i ordning, intill hagen där familjens två hästar ska få arbeta med ponnyridning.
– Nu är det pay back time, de kommer att få jobba av lite av sina kostnader och alla dyra räkningar, säger Stephanie.
Responsen från boende i trakten har inte låtit vänta på sig.
– Folk har varit jätteglada, också för att det inte blir ett HVB-hem, säger hon.
På fredag öppnar Villa Alskog. Caféet kommer att vara helgöppet fram till sommaren, därefter sju dagar i veckan med 34 bäddar i 12 rum som står klara för gäster.
– Det är redan en skolklass från Stockholm som har abonnerat sista helgen i maj samt en fest i augusti, säger Stephanie och berättar om planer för bröllopsfester och hälsoresor med yoga.
Men först ska oskapliga mängder fönster hinna putsas och under sommaren få ny färg. Stephanie och Erik är inställda på att jobba hårt ännu en sommar.
Även om Erik har mer energi än de flesta tar den oftast slut framåt eftermiddagarna. Det är njurarna som krånglar och han håller på att leta lämplig donator.
– Tillsammans har de 13 procents funktion, förhoppningsvis blir det transplantation i höst, säger Erik Engström.