Nypelius: "Tonläget var lite högt efter valet"

Efter ett för Centerpartiet framgångsrikt val kunde det rödgröna styret inte bestå. Men skulle det bli samarbete över blockgränsen eller minoritetsstyre? Svaret kom en månad efter valet.

Eva Nypelius (C) tog över ordförandeklubban i regionstyrelsen.

Eva Nypelius (C) tog över ordförandeklubban i regionstyrelsen.

Foto: Dennis Pettersson

Så minns vi nyhetsåret - Oktober 20182019-01-05 12:50

Den 11 oktober kunde GT rapportera att de borgerliga partierna, eller alliansen, valt att nominera Eva Nypelius (C) till ny ordförande i regionstyrelsen efter Meit Fohlin (S). De båda partierna erövrade vardera 18 mandat i valet, en uppgång för (C) och en nedgång för (S). Mandat-matematiken gav 31 ledamöter till det rödgröna blocket, 34 till alliansblocket, Sverigedemokraterna tog 6 mandat.

Eva Nypelius skulle alltså leda en ny konstellation. Hon valde bort blocköverskridande samarbete och bildade ett minoritetsstyre tillsammans med de andra allianspartierna. En kontroversiell konsekvens av det är att SD nu har en vågmästarställning i regionstyrelsen, i regionfullmäktige och i de olika nämnderna.

När uppgörelsen presenterades förklarade Eva Nypelius att de borgerliga partierna gått till val som en allians. Det ledde till en del höjda ögonbryn, för i valmanifest och annat propagandamaterial från (C) får man leta med förstoringsglas efter ordet ”allians”.

– Men vi genomförde flera gemensamma utspel och presskonferenser, framhärdar Eva Nypelius till GT i december, när den här summeringen av året skrivs.

Hon säger:

– Gotlänningarna röstade för förnyelse och förändring. Vi vill se hela Gotland utvecklas, öka befolkningen och få ett livskraftigt näringsliv.

Och på vilket sätt skulle det skilja er från den nuvarande oppositionen?

– Vi lägger ett större fokus på hållbar tillväxt med regional utveckling. Vi ska korta handläggningstiderna, få fart på bostadsbyggandet och förbättra företagsklimatet, svarar Eva Nypelius.

Hur då?

– I samspel med näringslivet. Utveckling och tillväxt får man med livskraftiga företag. Vi kan inte bara ägna oss åt välfärdsfrågorna.

Sammanslagningen av byggnadsnämnden och miljö- och hälsoskyddsnämnden till en gemensam miljö- och byggnämnd blev en av de första stora konflikterna under den nya regionstyrelse-ordföranden.

Gick det för fort?

– Vi är i grunden överens med Socialdemokraterna. Ska man förändra är det bättre att göra det direkt vid mandatskiftet, svarar Eva Nypelius.

Före valet och även under valrörelsen framstod samarbetsklimatet mellan de två stora partierna på ön som gott. Men inte så några veckor efter valet.

Hur är det idag?

– Jag tycker klimatet är gott. Tonläget var väl lite högt de första veckorna efter valet.

Oktober

Detta hände också i oktober

2 De 90 miljoner som ­Region Gotland hoppas på som en följd av kostnadsutjämningsutredningens förslag riskerar att frysa inne. Skälet: det osäkra parlamentariska läget efter valet och motstånd från främst Moderaterna.

3 Vissångerskan Anna Döbling från Vamlingbo tilldelas Nils Ferlin-priset.

5 Draupner Energy söker tillstånd att leta olja i området Halla-Gothem-Anga.

8 Två 1800-tals bombkanoner från det tidigare regementsområdet i Fårösund fraktas till Enholmen utanför Slite – som en ­turistattraktion.

17Cementa beslutar lägga ner tillverkningen på Öland – och satsar 45 miljoner på Gotland.

17 I Ronehamn satsar regionen stort på upprustning och miljösanering av hamnområdet.

18Två medlemmar från Gotlands ATV-klubb räddar en äldre kvinna som hade gått vilse i ett skogsparti nära Stånga.

20De havsbaserade vindkraftverken på Bockstigen utanför Burgsvik uppgraderas. En enorm rigg och mobilkran krävs för jobbet.

22En statlig utredning vill förbjuda Region Gotland att kalla sig – region. Detta till förmån för ”Gotlands kommun”. ­Regionsstyrelsen tycker förslaget är oacceptabelt.

23Regionfullmäktige beslutar att sälja Kasernen 2 i Visby till Uppsala akademiförvaltning AB för 65,5 miljoner kronor.

30Gotlandssnus kommer att nyanställa ett tiotal personer. Expansionen är en följd av att Swedish Match köpt företaget.

30Arkeologer fastslår att kastalen i Hamra byggdes redan på 1000-talet, vilket gör ruinen äldre än Kruttornet i Visby.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om