Priset instiftades av Gutamålsgillet med anledning av att man tröttnat på att så många av de gotländska företagen och organisationerna använder engelska, och svenska, i sin marknadsföring. Gillet ville därför premiera dem som använder gutamålet, och under Gutamålets dag, som gick av stapeln på söndagen, delades priset ut för första gången.
De tre nominerade företagen var Campus Gotland, Barlingbo bryggeri samt Limo Gotland, och det var de förstnämnda som tog hem Janräunu för den rekryteringskampanj man gjort där flera gutamåls-ord figurerar.
– Det känns överraskande och otroligt roligt. VI var lite oroliga för att vi använt orden på fel sätt, men säger Gutamålsgillet att vi gjort rätt, då är det så, säger Petra Lindberg, kommunikatör på Uppsala universitet Campus Gotland.
LÄS MER: Webb-tv: Här dissar Tommy Wahlgren skyltarna på Adelsgatan
Kampanjen syfte har varit att locka studenter till Gotland genom att visa upp något annat än ön i högsommarskrud. På bilden av ett höstgrått Gotland står gutamålsöversättningen för ordet senhöst - sainhaust.
– Vi kände att vi inte behöver berätta mer om hur Gotland är på sommaren, utan vi ville visa magin som finns här året om. Förutom det här fina priset är vi även nominerade till Publishingpriset, berättar Yvonne Näsman, projektkoordinator på Campus Gotland.
Priset bestod av ett diplom samt en statyett skapad av smeden Nico Caspers.
Under Gutamålets dag, som för övrigt var den tolfte i ordningen, berättade Gutamålsgillets ordförande Tommy Wahlgren att gillet är en välmående 73-åring.
– Gutamålsgillet mår utmärkt och ligger stadigt på runt 600 medlemmar, säger han.
Han berättar även att man aktivt arbetar för att få in yngre medlemmar till gillet, som i övrigt har en hög medelålder. Rasmus Lund, som är med i styrelsen, har bland annat startat en gutamålsgrupp för yngre.
– Och med yngre menar vi i det här sammanhanget yndre tonåren till runt 40, säger han.
Hur går föryngringsprocessen gör Gutamålsgillet då?
– Det går sakta framåt. Målet är ju att alla som är intresserade, oavsett ålder, ska kunna hitta ett sammanhang där man kan lära sig och träna på gutamålet. Om Gutamålet ska överleva måste vi även de unga prata och intressera sig för språket. Jag tror även att det finns yngre som är intresserade, men som inte hittat rätt sammanhang.