Alla ledamöter i regionfullmäktige röstade under måndagen för att det ska bli dyrare att utebli, utan avanmälan, när du blivit kallad till tandläkaren.

Men hur mycket dyrare denna bot skulle bli debatterades.

– Det är tusen timmar per år som inte utnyttjas i dag och det är alldeles för mycket. Vi anser att en höjning på 500 kronor är rimlig, sade Eva Nypelius (C) i talarstolen.

Men både S och V ville ha en mindre summa. Deras motförslag vann också voteringen och höjningen på straffavgiften stannar därför på 250 kronor.

Detta var inte fullmäktiges mest omtalade punkt under måndagen – men den visade på något intressant gällande vilka som i praktiken styr.

 

Sannolikt var det nämligen två tomma stolar som avgjorde.

Specifikt handlar det om de två omskrivna SD-avhopparna, Tina Benthammar och Eva Pettersson, som inte fanns på plats i går. Dessa två politiska vildar har inte heller några ersättare.

 

Båda två har tidigare utlovat de borgerliga partierna sin trohet, vilket har gett det C-ledda styret en "inofficiell majoritet" i fullmäktige.

Men när dessa individer uteblir återtar SD plötsligt sin roll som vågmästare. SD:s ledamöter röstade med de rödgröna just i fallet med bötessumman i fråga, vilket alltså fällde det borgerliga förslaget.

– Vi trodde att en av avhopparna skulle vara här, som också har sagt att hon ska rösta med oss. Och då hade det blivit min utslagsröst som hade avgjort i stället, säger fullmäktiges ordförande Inger Harlevi (M).