OLYCKA: Geab-anställd fick ström genom kroppen

En anställd vid Geab fick vid en olycka så mycket ström genom kroppen att brännskador uppstod.

20 augusti 2018 16:07

Det var förra tisdagen den 14 augusti som en man anställd vid Geab fick en kraftig stöt genom kroppen i samband med ett underhållsarbete. Exakt vad som gick fel vill inte Geabs vd Jan Karlsson berätta eftersom det inletts en utredning som ska besvara exakt vad som hände. Enligt en anmälan om arbetsplatsolycka till Arbetsmiljöverket skedde olyckan vid ett arbete i Dalhem. Den anställde skulle rengöra en skylt vid en nätstation och fick vid beröring av någon strömförande del ström genom kroppen. Strömmen gick enligt anmälan in genom vänster hand och ut genom vänster knä. På dessa två ställen fick mannen sedan brännskador. Han mår dock bra efter olyckan, säger Geabs vd Jan Karlsson.

– Personen i fråga mår bra, och det har han sagt själv till sin närmaste chef. Han var på sjukhus i två dagar och är nu sjukskriven i en vecka för att kunna läka, eftersom det blev brännskador av strömgenomgången, säger Jan Karlsson.

Enligt Geab är det ytterst sällan anställda råkar ut för olyckor där man får ström genom kroppen, och bolaget inleder nu en internutredning av händelsen.

– Inom hela Vattenfallsfären har man inte ens årligen någon olycka som rör strömgenomgång. Vi har väldigt bra säkerhetsrutiner och ska nu ta reda på var i kedjan det har brustit vid den här händelsen. Vi får ner folk från Vattenfall som ska hjälpa oss med en internutredning om det här och polisen har också varit ute och fört en del intervjuer. I vanlig ordning när det gäller el-olyckor med strömgenomgång så anmäls det både hos Arbetsmiljöverket och Elsäkerhetsverket, säger Jan Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter