Sjukvårdsledningen planerar att stänga en halv avdelning på lasarettet i ett läge där vi redan med alla vårdplatser öppna har svårt att ta hand om alla som behöver inneliggande vård. Anledningen till beslutet är bristande ekonomiska resurser och sjuksköterskebrist.
Varför vi har sköterskebrist, varför det är svårt att rekrytera kompetenta sköterskor till fasta tjänster och varför Visby lasarett har fått dåligt rykte bland hyrsköterskor kan man ha olika åsikter om. Men det är svårt att helt räkna bort dålig arbetsmiljö, jämförelsevis låg lön nationellt, blygsamma möjligheter till vidareutbildning och kort framförhållning i rekryteringsprocesser.
Beslutet att dra ned antalet vårdplatser kommer att få konsekvenser - planerade operationer (som tex höft- och knäprotesoperationer, ryggoperationer och större axel- och fotoperationer) kommer att få stå tillbaka. Vi kommer alla göra vad vi kan för att dämpa effekterna av beslutet men att tro att strykningarna med kort varsel pga platsbrist inte kommer bli fler och att väntetiderna till operation inte kommer bli längre är naivt.
Sjukvårdsledningen säger att beslutet att stänga vårdplatser bara gäller fram till sommaren, då den vanliga sommarneddragningen tar vid. I september skall allt vara löst och vi kommer vara igång som vanligt igen.
Någon realiserbar plan för hur resursbristen och sjuksköterskebristen skall vara löst till dess finns inte. Vi tror inte att sjukvårdsledningen mäktar med att lösa problemet till i september. Tyvärr.
Region Gotland förmår inte att tillgodose befolkningens behov av vård. Vi måste prioritera i vården och då går sjukast först. Men du har möjlighet att få den behandling som planerats någon annanstans. Enligt Patientlagen från 2016 har du rätt att själv söka vård hos annan vårdgivare (dvs på fastlandet) när det har fattats beslut om behandling.
Har du väntat mer än tre månader på din behandling tickar vårdgarantin in och då är Region Gotland ansvarigt att hitta en annan vårdgivare åt dig om du så önskar. Blir du akut sjuk på Gotland har du inget att oroa dig för- du kommer även fortsättningsvis att kunna bli omhändertagen.
Enligt de läkaretiska reglerna skall läkaren bland annat ”i sin gärning ha patientens hälsa som det främsta målet och om möjligt bota, ofta lindra, alltid trösta” och ”respektera patientens rätt till information om sitt hälsotillstånd och möjliga behandlingsalternativ”.
Därför väljer vi att gå ut och informera om hur allvarligt läget faktiskt är. Du får gärna välja att vänta på att bli opererad i Visby (vi vill hjälpa dig) men du måste bereda dig på att din väntan kan bli väldigt lång.