Ordförandens svar: "Vi har en samsyn"

Brevet till Migrationsverket fick hård kritik. NU försvarar sig ordförande Esso Eriksson, men står fast vid sin ståndpunkt: "Om målet är att bara förvara flyktingar kan naturligtvis antalet vara relevant".

13 november 1915 10:01

Förra veckan skickades en skrivelse till Migrationsverket undertecknat av Fårösunds företagarförening, Bunge Sockenförening, PRO i Bunge och SPF i Bunge.

Innebörden var att Fårösund inte kan ta emot fler än 50-60 flyktingar, och man vände sig mot det man uppfattat som ett förslag, att orten ska kunna ta emot uppemot 250 asylsökande.

Skrivelsen fick hård kritik eftersom många inte fått information om skrivelsen, och att det var fel att skriva under med föreningarnas namn utan att förankra det i styrelserna och hos medlemmarna.

– Vi är minst lika många och kanske fler som tror att vi visst klarar det här. När något sådant här är på gång i ett samhälle tror jag att människor mår bäst av att engagera sig, sade företagaren och centerpolitikern Lisa Blochmann till Helagotland.se.

Esso Eriksson är ordförande i Fårösunds företagarförening, och nu har han skrivit ett brev för att förklara och försvara sig.

LÄS HELA SVARSBREVET HÄR

I brevet står han fast vid sina ståndpunkter om att Fårösund inte på ett bra sätt kan ta emot ett större antal asylsökande.

"Om målet är att bara förvara flyktingar kan naturligtvis antalet vara relevant", skriver han bland annat.

Han menar också att han uppfattat att man varit överens i styrelsen.

"Inom styrelsen har vi diskuterat vikten av att balansen mellan antalet flyktingar och möjlighet att integrera på ett effektivt sätt är oerhört viktigt. Därför kände jag mig bekväm med det brev vi skickade till Migrationsverket. Missade jag att informera någon eller några i styrelsen, får jag ta på mig det, men min bild är att vi har en samsyn i frågan".

På torsdagen kom 49 asylsökande till ett boende på norra Gotland, och nu har frivilliga krafter formerat sig för att ta hand om de nyanlända.

Lisa Blochmann har tagit initiativet till gruppen "Tillsammans på norr" som är en reaktion på den kritiserade skrivelsen.

- Som företagare och som medmänniska kunde jag inte ställa mig bakom skrivelsen, säger Lisa Blochmann, initiativtagare till gruppen "Tillsammans på norr", till GA.

Så jobbar vi med nyheter
Mats Pettersson