– Läget är väldigt allvarligt och syrenivåerna är lägre än någonsin, men vi är trots det på väg åt rätt håll. Försämringen sen förra året är marginell, men det tar väldigt lång tid att återställa den skada som gjorts på Östersjön, säger Lena Viktorsson, oceanograf på SMHI.
Ett område runt Gotland på ungefär 60 000 kvadratmeter uppges nu vara helt syrefritt. Detta innebär att varken fisk eller andra bottenlevande djur kan leva i dessa vatten. För att denna yta fullt skulle kunna återhämta sig skulle läckaget i Östersjön behöva fotsätta minska i 50-100 hundra år.
– Det här är en fråga som alla länder runt Östersjön har ett ansvar i. Det gemensamma arbetet för att minimera övergödning har fungerat och vi är en bra bit på vägen, säger Lena Viktorsson.
De låga syrenivåerna kan i sommar få konsekvenser för badsugna och sommargäster eftersom det finns ett samband mellan låga syrenivåer och algblomning. En varm sommar riskerar att göra blomningen ännu värre, men även faktorer som vind och hur vinterns klimat sett ut kan också komma att spela in.