"Otroligt stor risk att det antänds"

Det råder just nu förhöjd risk för gräsbränder på Gotland. Därför uppmanar räddningstjänsten till försiktighet vid eldning.

23 mars 2019 06:15

Under vintern har fjolårsgräset blivit torrt och på sina håll går det att se att det har blivit brunt. Det torra gräset innebär en förhöjd risk för gräsbrand och därför går räddningstjänsten på Gotland nu ut med en varning.

– När det torkar upp är det otroligt stor risk att det antänds, säger brandmästaren Henrik Johansson.

Han förklarar att det farliga egentligen inte är att gräset i sig börjar brinna, utan att branden skulle kunna sprida sig till skog eller byggnader. Det gemene man kan göra för att förebygga en brand är att ha god koll vid eldning.

LÄS ÄVEN:Så startade stora markbranden i Klinte

– Om du håller på med något som kan skapa gnistbildning ska du vara uppmärksam på att det lätt kan börja brinna. Lämna inget obevakat och ha alltid telefonen tillgänglig om det skulle skena iväg så att du kan larma oss, uppmanar Henrik Johansson.

Vidare berättar han att det brukar vara många händelser just under våren när folk börjar vara ute och elda igen. Den vanligaste anledningen till att en gräsbrand startar är just att någon har lämnat elden obevakad.

– Allra helst om det börjar blåsa kan det bli farligt, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
Emelie Stenqvist