Videon är inte längre tillgänglig
Försvarsmakten har trappat upp sin verksamhet på Gotland den senaste tiden, och bara för någon vecka sedan beslutade Överbefälhavare Micael Bydén att man skulle etablera sig på ön tidigare än beräknat.
LÄS MER: Permanenta förband på Gotland – redan nu
Utöver den rent fysiska upprustningen så syns Försvarsmakten mer i både traditionella och sociala medier än tidigare. Något som enligt Mattias Ardin, tillträdande chef för den militära ledningen på Gotland, är en både medveten och nödvändig strategi.
– Försvarsmakten måste varje år rekrytera omkring 4 500 personer, och då måste vi synas utåt. Det var annorlunda på den tiden när det var allmän värnplikt, säger han.
På fredagen bjöds media in till en skarpskjutningsövning med Stridsfordon 90 på Tofta skjutfält. Försvarsmaktens kommunikatör Therese Fagerstedt förklarar varför det är viktigt för dem att bjuda in media.
– Dels vill vi ju ha en bra relation till media och befolkningen, och dels vill ju bjuda in så att folk förstår varför det pangar och låter. Vis av erfarenhet vet vi att det är viktigt med en bra dialog och relation, säger hon.
Det handlar inte om att situationen i världen är som den är just nu?
– Indirekt gör det ju det, eftersom världsläget är anledningen till att vi är här.
Vill ni att andra länder ska se att ni är aktiva?
– Självklart vill vi synas, men det är inte det som ligger bakom det här arbetet.
Varken Mattias Ardin eller Therese Fagerstedt tycker att ordet "propaganda" är rättvisande när det gäller Försvarsmaktens sätt att synas utåt.
– Det handlar snarare om att det just nu pågår många försvarsrelaterade aktiviteter, och att man då kan uppleva att det händer mycket, säger Therese Fagerstedt.
– Det här är ganska aktuellt just nu, med tanke på vad som händer i världen, men även på Gotland i och med återetableringen. Gotlänningarna kommer att se betydligt mer av det här framöver än på länge.
Gotlänningen Mattias Ardin:
– Försvaret kommer ju tillbaka till Gotland, och kommer därför att vara en normal del i den gotländska miljön.
LÄS MER: Gotlänning ska leda försvaret på Gotland
Under fredagen var det Wilska kompaniet från P4 Skaraborg som genomförde en plutonstridsskjutning på skjutfältet med Stridsfordon 90, där man testade alla tillgängliga vapensystem.
– Vi har inte genomfört någon skarpskjutningsövning här tidigare, så det är alltid bra att öva i den miljö som man är satt att försvara, säger kompanichefen Fredrik Månsson.
Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.