P18 ska invigas – då gör baggen Harald comeback

Under måndagen kommer återupprättandet av Gotlands regemente, P18, att invigas. Bland annat kommer baggen Harald V och statsminister Stefan Löfven (S) att närvara.

16 maj 2018 08:59

På måndag, 21 maj, kommer en invigningsceremoni för Gotlands regemente att hållas. Invigningsceremonin kommer att hållas vid Oscarsstenen klockan 10.15 på måndagen och hålla på under ungefär en timme. Invigningen får celebra gäster i form av kung Carl XVI Gustaf, statsminister Stefan Löfven (S), försvarsminister Peter Hultqvist (S) samt överbefälhavaren Micael Bydén tillsammans med fler särskilt inbjudna gäster.

"Vid detta tillfälle kommer också Gotlands regementes maskot baggen Harald V att delta, och det blir hans första framträdande för P 18", skriver Försvarsmakten i ett pressmeddelande.

Invigningen är även öppen för allmänheten och det kommer att finnas en särskild plats där allmänheten kommer att få stå på.

– Det kommer att finnas en anvisad plats för allmänheten, en för medier och en för de gäster som är inbjudna till invigningen av regementet, säger Therese Fagerstedt, kommunikationschef vid försvarsmakten på Gotland.

Därför är Harald maskot för regementet

"Gotlands regemente hade tidigare en gotländsk vädur som förbandstecken. För att levandegöra förbandstecknet fick regementet 1979 en maskot, en livs levande bagge som hann med att göra 16 högvakter och utses till hederskorpral innan han avgick 1988. Harald I fick tre efterföljare", stod det i GA 12 december.

Nu får Harald I en fjärde efterföljare i Harald V.

Så jobbar vi med nyheter
Simon Frid