På Gotland har de skapat sitt eget kungarike

Hon är drottning, han är kung. Landet heter Kammebornia och fanns först bara i fantasin. I dag lever Pia och Dennis Kammeborn sin dröm om ett kärleksfullt liv på Gotland.

16 december 2017 11:30

Massor av stearinljus och kärlek brinner i det lilla huset innanför murarna. Här lever Pia och Dennis Kammeborn i lyckans land. Men vägen dit har varit krokig och bitvis svart som natten.

– Det är som en väldigt dramatisk kärleksfilm, säger Pia Kammeborn.

Att det skulle bli de två fanns i luften, även om det inte var orsaken till varken Pia eller Dennis skilsmässa.

– Vi hade känt varandra i flera år i periferin. Det kändes alltid speciellt när vi träffades, säger hon.

Då hyrde Pia en gammal trädgårdsmästarbostad i Sörmland, där hon bodde själv tillsammans med sina tre barn. Efter ett år flyttade Dennis in med sina två barn.

– Han sa att det var allt eller inget, och inget kunde vi inte leva med så det blev allt. Det är fortfarande passion, säger Pia.

En vecka efter att de flyttat ihop fick Dennis sin hjärtinfarkt. Han var 46 år, vältränad och icke rökare. Tidigt den där morgonen i september fattade de inte allvaret och vad som höll på att hända. Pia körde in honom till Nyköpings lasarett.

– Det blev ambulans till Karolinska. De gjorde en ballongsprängning, så det var på vippen, säger Dennis.

Under en tid hade han känt sig stressad, men ändå tänkt att livet var som det skulle.

– Jag tror att kroppen sa ifrån, säger han och berättar att hjärtinfarkten på ett sätt blev en vändpunkt i livet.

Dennis hade haft egen målerifirma och Pia jobbade som gymnasielärare. Båda blev sjukskrivna.

– I samma veva blev jag gravid, trots att vi redan hade fem barn och jag var över 40, säger Pia.

Allt kändes bra och barnet hann bli efterlängtat, innan bakterien slog till. Mio föddes i halva graviditeten och dog samma dag.

Även om de var sköra levde kärleken vidare i den gamla trädgårdsmästarbostaden. Där kläcktes idén till den gemensamma framtiden.

– Vi satt med våra barn i trädgården och det sprang höns och växte solrosor, som i en glad hippieträdgård, säger Pia.

Hon berättar att hon alltid har älskat sagor. Mest som en lek med ord, över att de trivdes som i ett eget rike, föddes landet Kammebornia och tanken på att gifta sig.

– På inbjudan skrev vi "Välkomna på bröllop i kungariket Kammebornia". Jag sydde drottningkläder i grön siden och en grön jacka till Dennis. Av tunn mässingstråd flätade vi varsin krona, säger Pia.

I gårdens gamla mejeri blev det vigsel och festen hölls på husets oinredda vind. I största hemlighet hade Dennis gömt sin levande överraskning, artisten Tone Norum, som han var kompis med efter att på 1980-talet ha spelat trummor i bandet Garden Angel.

– Tommy Nilsson producerade och vi låg på skivbolaget Sonett. Efter Europe skulle de göra något stort av oss också, säger han och berättar om Tracks-listor och turnéer i folkparkerna.

Bandets framgångssaga blev kortvarig. Ordleken om det fiktiva landet Kammebornia växte däremot till att bjuda in andra.

– Vi ville uppmuntra fler. Kungariket är symboliskt, alla människor har rätt att få leva i sina egna riken. Få vara kungar och drottningar och ta makten över sina egna liv i det som kallas verkligheten, säger Pia.

Pia utvecklade sitt och Dennis land till en blogg med namnet Queen of Kammebornia och ett konto på Instagram. Dessutom startade de en podcast på nätet.

Båda två delar ett brinnande intresse för stickning. På Instagram når de två fullsatta Globen med sina bilder och inlägg, som ofta är inspirerade av handarbetet som livsstil.

– På Instagram har vi 33 800 följare och det är inne mellan 1 000 och 2 000 personer som läser bloggen varje dag, säger hon.

Att sticka har blivit bådas avkoppling och flykt från stress.

– Det är som meditation och har samma effekt på kroppen som yoga, säger Pia.

Men stickning har också blivit deras bas och levebröd. Ingenting av det de stickar är till salu. Däremot säljs de egna mönstren, ofta inspirerade av Gotland, över hela världen.

Dennis jobbar också halvtid på Prima gård i Bunge. Där får han fortsätta att odla och skapa miljöer, så som livet var i trädgårdsmästarbostaden i Sörmland.

Det har hunnit gå ett och ett halvt år sedan flytten till Gotland, och Pias lunginflammation som blev den utlösande faktorn.

– Hon sa till mig att hon ville bli begravd på Gotland, säger Dennis och berättar hur sjuk Pia var och om deras längtan tillbaka efter flera års besök under medeltidsveckan.

I dag lever de sina drömmars liv tillsammans, även om det inte är något som gör dem rika.

– Vi strävar inte efter så mycket, mer än att få göra det vi vill, säger Dennis.

Fakta:

Namn: Pia och Dennis Kammeborn, 47 och 53 år.

Familj: Barnen Viggo, 16 år, Ella, 18 år, Arvid och Joel, 20 år, Tim, 22 år, och katten Watson som ofta syns i podcast och bilder på Instagram.

Bor: Lägenhet i Visby innerstad.

Yrke: Dennis är konstnär, musiker och scenograf. Pia stickdesigner, fotograf och sagoberättare. Tillsammans har de gjort böcker och har planer på en ny barnbok med Dennis tecknade bilder.

Aktuellt: Ska delta på stickfestivaler i flera länder och är inbjudna att föreläsa i bland annat Trondheim i Norge och Marsstrand på Västkusten.

Dröm: Göra fler böcker och att resa till Skottland och till Rom.

Fortsätta göra podcasten, men att också få göra den live på scen inför publik.

Fler vackra möten med människor de lärt känna genom stickning och blogg. Till Gotland kommer människor från hela världen som följt bloggen eller sett bilder på Instagram.

Så jobbar vi med nyheter
Henrik Radhe