På plats tack vare tillfälliga lösningar

I dag invigs Försvarsmaktens lokaler där 100 man kan duscha, äta lunch och torka kläder. Men eget elverk, avloppstankar och vatten från en tankbil krävs, eftersom infrastrukturen hamnat i blåsväder.

17 november 2017 07:30

Strax efter klockan 07 rullar soldaterna in på väg till jobbet på Tofta skjutfält. Vid Suderbysinfarten har bygget av en ny och rejäl vaktanläggning satts igång.

– Vi har fått kasta om i byggplanerna för att inte förlora för mycket tid, säger Therese Fagerstedt, kommunikationsansvarig för Försvarsmakten på Gotland, och förklarar att vakten egentligen skulle ha byggts allra sist.

Bygget av ny infrastruktur med el, vatten- och avloppsdragningar och vägbeläggningar har försenats. 100 man från 18:e stridsgruppen flyttade i måndags in i de stora men tillfälliga lokalerna. Här finns alla bekvämligheter i form av duschar, toaletter och rader av tvättmaskiner och mikrovågsugnar. Samt ett lager av inköpt flaskvatten.

– Just nu är vattnet inte drickbart, säger soldaten Jack Hoffman, med åtta vattenflaskor och vapen i händerna på väg ut till dagens skarpskjutning.

För att spara pengar och miljö tittar Försvarsmakten, enligt Therese Fagerstedt, på möjligheten att köpa in dunkar att fylla med kommunalt vatten.

Stefan Pettersson är chef över 18:e stridgruppen, som funnits på Gotland sedan 1 juli. Förseningar har gjort att stridsgruppen varit splittrad under hösten, med personal på utbildning i Skövde istället för på Gotland.

– Vi har levt i kappsäck på resande fot. Det känns otroligt skönt att komma in i en vardag igen, säger Stefan Pettersson och visar runt i lokalerna.

Ännu finns en del på önskelistan att åtgärda. Till exempel måste en skotvätt utanför hindra lera och smuts från att dras in under 200 kängor.

Fram till 2002 var Stefan Pettersson bataljonschef på P18. Under flera år har han därefter jobbat civilt med att bygga upp Kronofogdemyndigheten och Pensionsmyndigheten på Gotland. När han nu är tillbaka på Tofta skjutfält igen är förutsättningarna andra, med anställda soldater som sover hemma istället för värnpliktiga som bor i logement.

– Vi har inga boenden och det planeras inte för det heller. Det här är en vanlig arbetsplats, man åker och hämtar barn på dagis och handlar på Ica, förklarar Therese Fagerstedt.

I ett stort grönt tält finns ett provisoriskt gym och en fungerande idrottshall. Här tränar soldaterna tre timmar i veckan på betald arbetstid.

– Innebandy är väldigt viktigt för Försvarsmaktens soldater. Lagsport är bra, säger Therese Fagerstedt och blickar ut över den stora yta där skogen fällts för att bygga den permanenta garnisonsbyggnad som Försvarsmakten hoppas ska stå klar 2020.

Två snickare från Skanska, som vann upphandlingen som nu överklagats, skruvar takreglar på de bunkrar där soldaternas vapen ska förvaras.

– Vi väntar på att det stora bygget ska komma igång, säger Robin Johansson.

henrik.radhe@gotlandsallehanda.se

0498-20 25 76

Så jobbar vi med nyheter
Henrik Radhe

Ämnen du kan följa