Planer på en ny arenahall på landet

Det finns stora planer för att bygga en ny arenahall på landsbygden. Och det är inte regionen som är initiativtagare utan en man från Tyskland som blev förälskad i ön för 10 år sedan.

12 mars 2018 14:05

På onsdagens möte i byggnadsnämnden väntas nämnden lämna ett positivt planbesked gällande en ny arenahall i Fröjel i anslutning till Fröjel resort. Det är anläggningens tyske ägare Karl Dengler som står bakom idén. Alf Birkeland som tillsammans med Anki Ahnén arrenderar och driver Fröjel Resort sedan 2015, är mycket positiva till en ny arenahall.

– Det är fantastiskt att vi har fått en tysk som är så engagerad i bygden. Karl Dengler sitter på distans och är beredd att satsa med eget kapital, säger Alf Birkeland.

Enligt ansökan om planbeskedet är tanken att byggnaden ska placeras i fastighetens södra del och med en parkering i norra delen. Eventuellt kan Sandhamnsvägen behöva breddas och åtgärder kan krävas i korsningen vid länsväg 140.

Hur stor är det tänkt att hallen ska bli?

– Det jag vet om planerna är att det ska bli en hall för idrott, konferenser och konserter. Det blir en stor byggnad som kommer att rymma tre badmintonplaner, det ska gå att spela innebandy och tennis. Vid konserter kommer det att finnas plats för 500 till 600 sittande.

Både samhällsbyggnadsförvaltningen och byggnadsnämndens arbetsutskott föreslår att nämnden på onsdag lämnar ett positivt planbesked till den nya arenahallen. Om så blir fallet, kan arbetet med att upprätta en detaljplan påbörjas – om också berörda fastighetsägare ställer sig positiva till förändringen.

Hur kommer det sig att Karl Dengler vill satsa så stort i lilla Fröjel?

– Han blev förälskad i Gotland som alla vi andra för tio år sedan. Sen har han ju sina egna öar här utanför. Alltså Karls-öarna, skrattar Alf Birkeland.

Men det händer mer på Fröjel resort. Just nu byggs nio nya fastigheter som rymmer ytterligare 60 sängplatser och som ska stå färdiga att ta emot gäster den 15 juni i sommar.

– När det är klart kommer vi att ha över 200 sängplatser att erbjuda. Det här blir en av de större anläggningarna utanför Visby. Jag bor själv i Fröjel och känner att det är Jackpott att bo här och ha en man som tänker på bygdens utveckling. Det här kommer att ge helt andra förutsättningar att locka hit folk året runt. Dessutom tror jag att det kan få folk att vilja flytta hit.

Så jobbar vi med nyheter
Sofie Regnander