Jan Larsson och Allan Larsson sitter framför väggfotografiet av Burgsviken. På bilden syns en brun sörja mellan landlinjen och det blå vattnet.
– Traskar man ut på den här platsen är det 90 centimeter slam, men under det ligger en fin sandbotten, säger Jan Larsson, initiativtagare till projektet Rädda Burgsviken.
Han minns hur det såg ut när han var yngre, när rälsbussen stannade vid flera av Burgsvikens badstränder.
– Vi har insett att vi också behöver syresätta viken, om det inte kommer in syre så bryts slammet inte ner, säger Jan Larsson.
Han beskriver anordningen som att den liknar en stor brunn med ett pumpsystem, som ska vara nedsänkt i viken och skapa cirkulation.
Jan Larsson och tidigare finansministern Allan Larsson har en vision om att återställa balansen i viken. För fiskebestånden, turistnäringen, friluftslivet, lokalbefolkningen och havsmiljön.
– Badpoolen förenar två saker, det är en miljömässig och näringspolitisk insats. Det är blå tillväxt, påpekar Allan Larsson.
Han beskriver hur entrepenören Pigge Werkelin var på väg att lämna sina etableringsplaner i Fide, tills dett ideella projektet startade. Nu står hans nybyggda stugor i Burgsvikens Strandby.
– Pigge sa att han hemskt gärna skulle vilja se att man kunde bada i vattnet och slippa alla alger, så samtidigt som den syresätter blir det en badpool, tillägger Jan Larsson.
Havspoolen ska installeras till hösten och det beräknas ta fyra till fem år innan samlade insatser kan vända utvecklingen. Vass skördas för att bli biogas, våtmarker används som gäddfabrik och provodlingar pågår med släke som gödsling. Sammantaget ska det bilda ett hållbart marint system. Enligt Jan och Allan Larsson är det flera små insatser som är lösningen på flera små problemkällor. Men de kan ändå urskilja en huvudsaklig källa.
– Här släpper man ut vatten från reningsverken i Havdhem och från Burgsvik. Det kommer ingenstans, det är en grund vik som ligger på västra sidan och är den absolut sämsta mottagaren i Östersjön. Det är klart att det bidrar till övergödningen, säger Jan Larsson.
Projektet startade för fyra år sedan när de hel- och deltidsboende tog saken i egna händer.
– I botten finns det en slags gemensam kollektiv sorg över att viken har gått åt pipan, men om vi kan göra något åt det så vill jag vara med, säger Jan Larsson, som fick Östersjöfondens pris 2015.
De gemensamma insatserna för Östersjön har även fått ringar på vattnet, flera gotländska vikar har gått samman och samarbeten sker även med Kina och USA om liknande vikar.
0736-25 25 33