Pojkarna använde igelkott som fotboll

I söndags kallades Gotlands igelkottsfond in akut då en igelkott hittas illa tilltygad, efter att två tonårspojkar använt djuret som fotboll. "Det är fruktansvärt hur ungdomarna misshandlar djur och det är verkligen inte första gången det här händer", säger veterinär Lotta Persson.

23 maj 1916 09:26

Under lördagen såg förbipasserande hur två tonårspojkar misshandlade en igelkott i bussparken i Hemse. De båda pojkarna använde djuret som en fotboll, vilken de upprepade gånger sparkade mellan sig.

De förbipasseranade vågade inte ingripa vid tillfället, men gick tillbaka till platsen några timmar senare och kontaktade Gotlands igelkottfond direkt när de hittade den illa tilltygade igelkotten på gräset.

– Det är fruktansvärt hur ungdomarna misshandlar djur och det är verkligen inte första gången det här händer. Man blir både arg och ledsen. Och framförallt undrar man ju hur de resonerar, säger Lotta Persson, veterinär och ideellt engagerad i Gotlands igelkottfond.

Igelkotten har varit på rehabilitering hos en av de ideella viltvårdarna i Gotlands igelkottsfond sedan i söndags. Den äter och dricker, men visar fortfarande tecken på att den inte mår tillräckligt bra för att släppas ut i det fria.

– 48 timmar är maxgränsen för hur länge privatpersoner får ta in och vårda ett vilt skadat djur. Om de behöver mer tid eller om igelkottarna är riktigt dåliga så hamnar de hos mig. Och har inte denna lilla kotten kryat på sig inom kort så kommer den att checka in här snart. Ibland kan de behöva lite tid på sig för att återhämta sig ordentligt, så jag hoppas bara att den har en trög start, säger Lotta Persson.

Händelsen har ännu inte polisanmälts.

Så jobbar vi med nyheter
Sanne Svensson