Polischefen: Folk förstör den mobila kameran

Gotlandspolisen har problem med att människor försöker förstöra den mobila trafiksäkerhetskameran som flyttas runt på vägarna på Gotland. "Det är ett bekymmer för oss" säger polischefen.

9 augusti 2017 14:15

De senaste tre åren har Gotlandspolisen haft en mobil trafiksäkerhetskamera som flyttas runt på de gotländska vägarna. Kameran har varit ett välkommet hjälpmedel i polisens trafiksäkerhetsarbete, då det enbart finns två stationära fartkameror på ön sedan tidigare. Men polisen har stött på ett problem med att vissa försökt sabotera kameran, berättar Fredrik Persson, lokalpolisområdeschef på Gotland.

– Vi har bekymmer med att människor tar ner skyltarna om kameran och gör åverkan på den och vagnen. Det har hänt några gånger, säger Fredrik Persson. Enligt honom gör detta att en del av syftet med kameran går förlorat.

– Det gör att vi måste vara vara mer vaksamma för var vi ställer den, och själva måste vara i närheten för att kunna hålla ett öga på den. Själva nyttan i att ha en mobil kamera är ju att vi inte måste vara där, så det är verkligen synd.

Han förklarar att bara ta ner skylten för kameran gör skada i sig.

– Eftersom vi måste märka ut med skyltar att det finns en trafiksäkerhetskamera, blir inte överträdelserna som registreras under tiden skylten är borta giltiga, och det blir ju ett problem det med, säger Fredrik Persson.

– Det kamerorna hjälper oss med är ju att ta ner hastigheten på vägarna. Det är farten som dödar och därför måste vi ha en lugnare trafikrytm.

Så jobbar vi med nyheter
Ämnen du kan följa