Politikerna rasade mot SD

Sverigedemokraterna fick flera hårda ord emot sig i regionfullmäktige. Det efter sitt ställningstagande mot ett ökat flyktingmottagande på Gotland.

15 juni 2015 19:53

Det var en lång sammanträdesdag på måndagens regionfullmäktige. Frågan som engagerade mest var sista punkten på ärendelistan. Då fullmäktige skulle fatta beslut gällande avsiktsförklaringen mellan Region Gotland, Arbetsförmedlingen och Migrationsverket om att ta emot 250 asylsökande. Sverigedemokraterna aviserade tidigt att de var emot avsiktsförklaringen.

– Den sista tiden har en hel del oroliga gotlänningar hört av sig till mig om invandringen, säger Kaj Lundmark, ledamot för SD i regionfullmäktige.

– En familj har flyttat hit för att de inte ville ha en lika segregerad förort som i Stockholm. Nu kan det bli samma sak här. Att Gotland nu drar på sig stora kostnader när man har ekonomiska problem.

Kaj Lundmark lade bland annat fram skäl som att cirka 50 procent av de utlandsfödda ännu var utan arbete efter sju år i Sverige, samt att anhöriginvandringen kan bli mer omfattande än vad regionen tänkt sig. Flera ledamöter menade att han inte hade belägg eller substans för sina uttalanden.

– Nu har ni haft en period i fullmäktige. Ni har inga åsikter, ni har ingen politik. Men invandrare är ni emot, det är fascinerande, säger Simon Härenstam (M) och riktade sig till SD.

– Jag vill att Gotland ska vara är ett tolerant samhälle där man tar hand om sina medmänniskor, fortsätter han.

Även Björn Jansson (S), regionstyrelsens ordförande, reagerade kraftigt på Kaj Lundmarks anförande.

– Vi har tagit ansvar för befolkningen och de som flytt till Sverige. De flyr från diktaturer, fattigdom och nöd. Jag är stolt över att Gotland och Sverige tar emot invandrare. Vissa ser bara hinder, de flesta av oss i fullmäktige ser möjligheterna. Det är vad vi ska göra och det är jag stolt över, säger Björn Jansson.

Lisa Blochmann (C) berättade i talarstolen att hennes efternamn härstammar från Tyskland. Hon hade svårt att hålla känslorna borta när hon var uppe i talarstolen och svarade Kaj Lundmark.

– Jag blir så upprörd att jag nästan skakar. Er politik är sprungen ur nynazismen och jag har väntat på att du ska komma med de här inläggen. Det har kommit flera ensamkommande flyktingbarn till Fårösund. Jag gick till ett möte och tänkte att det kanske fanns fler Kaj på det mötet. Men där var det 100 personer som alla frågade om hur man kunde hjälpa till. Det var fantastiskt, säger Lisa Blochmann.

SD ville även ha en votering, trots att de övriga sju partierna var överens. En votering som slutade med ett klart ja till avsiktsförklaringen. De enda som var emot avsiktsförklaringen var SD:s tre ledamöter.

–  Det var en väntad kritik från de andra partierna. Nu har jag framfört vår åsikt och vi har en stor grupp väljare som tror på oss i vårt ställningstagande och det är dem som jag företräder, säger Kaj Lundmark

Vad säger du om Lisa Blochmanns ord om att "er politik är sprungen ur nynazismen"?

– Jag bryr mig inte om den typen av påhopp. Visst det finns en grund i SD med nazistiska rötter, men jag tar kraftigt avstånd från all typ av nazism och rasism. Men det finns syndare bakåt i tiden i flera andra partier som till exempel Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. För oss handlar den här frågan om att vi inte har kapaciteten att ta emot fler än vad vi gör i dag, säger Kaj Lundmark.

– Jag har märkt att det finns ett stort stöd i frågan ute bland väljarna och det kommer att märkas framöver.

Så jobbar vi med nyheter

Ämnen du kan följa