POSITIVA SIFFROR "Upplaga är mer än papperstidning"

Genom att finnas där våra läsare finns lyckades GT och GA i fjol öka sin totala upplaga med 200 exemplar vardera. Det skriver printchef Ulrica Fransson i dagens krönika.

16 mars 2018 10:00

Att mäta upplaga i hur många som prenumererar på en tryckt papperstidning känns väldigt gammaldags. I dag publiceras Gotlands Tidningars och Gotlands Allehandas artiklar på fler plattformar än så. Vill man inte ha papperstidning erbjuder vi till exempel e-tidningen.

För er som inte vet, så är det en tidning som ser ut precis som GA och GT, med förstasida och redigerade tidningssidor som man bläddrar i, fast i digital form.

Andra vill hellre gå in på en nyhetssajt och läsa vad som hänt. Därför finns nu tidningarnas artiklar också publicerade på Helagotland.se.

Mot bakgrund av detta kan vi i dag stolt berätta att när TS, Tidningsstatistik, nu presenterar tidningarnas upplagesiffror för 2017, har både GT och GA ökat sin upplaga med 200 exemplar vardera, till 10 100 respektive 7 400. Jag ser det som ett gott tecken på att det vi gör är angeläget, bara vi ser till att finnas där våra läsare finns.

Ett annat sätt att mäta är vår räckvidd, det vill säga hur många vi når med vårt innehåll. När mätföretaget Orvesto summerar 2017 kan man se att vi på Gotlands Media fortsätter nå nio av tio gotlänningar. Varje dag.

Vi står stadigt på den nivån och en tillbakablick på de senaste fem åren visar inga, eller små skillnader för oss.

Detta för att ni ihärdigt fortsätter läsa det vi skriver. Stort tack för det förtroendet!

Det känns fint. Inte minst i tider när det finns många som med uttryck som ”PK-media” och ”fake news” vill sänka vår trovärdighet och när det finns politiska partier

som vill försvåra vårt arbete. Det som är märkligt i allt det här är att det just är vårt demokratiska samhälle och dess regler för tryck- och yttrandefrihet som gör det

möjligt för så kallad alternativ media att finnas till.

Att vilja sätta vår demokratiska grund i gungning kan ju lätt slå tillbaka på ett för dem själva oönskat sätt. Undrar

om de tänker på det? Istället borde dagens teknik och utökade sökmöjligheter göra att vi alla har lättare att kolla källor och avslöja fusknyheter. Många gör det, men fler behöver komma igång. En enkel checklista finns på vår nya sajt Källklart.se.

För att återkoppla till vår upplaga och räckvidd hoppas jag att ni fortsätter följa oss detta spännande valår. Vi har redan publicerat några artiklar om valet, men det

kommer mera.

Planeringen ser bra ut och målet är alltid att hjälpa er att få veta så mycket som möjligt om det parti ni vill lägga er röst på. För som jag sagt tidigare – jag tycker det viktigaste är att ni faktiskt tar er till valurnorna i september. Först då kan ni påverka resultatet.

Så jobbar vi med nyheter
Ulrica Fransson Printchef Gotlands Media