På Gotland är 85 procent av skogen privatägd och de flesta skogsägare är stolta över sin skog och vill inte att den ska stå oplanterad.
Men rådjurens framfart, som orsakar stora betesskador, kostar både tid och väldigt mycket pengar.
– En skogsägare som jag pratat med har satt 9 000 plantor vid två olika tillfällen, men fått allting förstört båda gångerna. Nu ska han försöka för tredje gången, berättar Jan-Erik Dahlbom.
Sammanlagt är denna skogsägare då uppe i totalt 27 000 plantor.
– Med förberedande arbete kostar varje planta närmare fem kronor, så det blir mycket pengar i slutändan.
Betesskadorna från rådjuren är så allvarliga att skogsägare även avvaktar med att avverka. Numer är det inte bara tall- och lövskog som har blivit attackerade av glupska rådjur. Under sommaren har även betesskador på gran upptäckts.
– Varför även granen fått skador finns det ingen förklaring till, säger Jan-Erik Dahlbom.
Vad krävs för att få ordning på situationen?
– Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, det vill säga få ner stammen till hälften för att vi ska kunna få ett lönsamt skogsbruk. Jag rekommenderar skogsägare som har arrende på jakt att sätta ett minimum på antalet rådjur som bör skjutas på marken, säger Jan-Erik Dahlbom.
Två personer fick tillåtelse för skyddsjakt utanför ordinarie jakttid i år, men i fortsättningen hoppas han att fler kommer att ansöka.
I helgen var det skogsdagar i Etelhem och många skogsägare från fastlandet kom på besök till ön. Med dessa, även idéer och tips på hur man kan få bukt med problemen.
– Bland annat handlar det om ett medel som man sprutar på plantorna som rådjuren tycker smakar väldigt illa. Det ser ut ungefär som ett rakskum, säger Jan-Erik Dahlbom.
Han berättar att det är plantornas två första år som är mest kritiska för rådjurens angrepp. Efter det har har de vuxit och knopparna blir då för stora och lämnas i fred.
Varför har vi egentligen rådjur på Gotland?
– Under 90-talet var det några som roade sig med att föra över rådjur till Gotland och då enbart för jaktens skull. Men så snabbt som de förökar sig orsakar de även många viltolyckor och tyvärr är det nog bara en tidsfråga innan vi råkar ut för den första dödsolyckan orsakad av rådjur, varnar Jan-Erik Dahlbom.