Några dagar innan jul kom beskedet från Region Gotlands socialförvaltning att man inför tre semesterperioder för drygt 1 000 av förvaltningens anställda inom omsorgen. Bakgrunden är att det under sommaren 2018 visade sig vara rekordsvårt att locka semestervikarier till verksamheterna. Ett införande av tre fyraveckors semesterperioder gör att regionen anser sig kunna klara bemanningen genom att ta in färre vikarier under sommaren.

LÄS ÄVEN: Regionen: "Står inför den tuffaste sommaren någonsin"

Men beslutet möttes inte av applåder. Cirka 1 300 personer berörs av de ändrade semesterreglerna. Det handlar inte om hela socialförvaltningen, utan förvaltningens anställda inom hemsjukvård, äldreboenden, hemtjänst och omsorg om funktionshindrade.

Nu på lördag klockan 13 hålls en manifestation på Östercentrum där de anställda ska protestera mot beslutet.

– Det här har skapat väldigt mycket ilska och oro ute på arbetsplatserna. Många är arga och trötta på att vår fritid, vilket sommarsemestern är en stor del av, blir inskränkt hela tiden, säger Amanda Krimi, undersköterska på Roma äldreboende och den som kommer att leda lördagens protestmanifestation.

Hon är kritisk till att regionens svårigheter att hitta vikarier ska gå ut över den befintliga personalen.

– För regionen är det här en lösning på ett bemanningsproblem. Man har kommit fram till att den här lösningen ska göra att man inte behöver få in lika många sommarvikarier. Den ekvationen får de flesta av oss ihop, men vi anser inte att det löser grundproblemet, vilket är att folk inte vill jobba i vårt yrke.

Amanda Krimi tycker att regionen borde förbättra villkoren för den som vill vikariera istället för att försämra för de som redan jobbar.

– Det är det många som är trötta på nu, att vi som jobbar ska ändra på saker för att regionen inte är en attraktiv arbetsgivare.

Fram tills nu har man generellt haft två semesterperioder inom socialförvaltningens verksamheter.

Den 19 december hölls ett informationsmöte av fackförbundet Kommunal där samtliga berörda bjöds in. Ett hundratal personer närvarade då.