Rasism och homofobi rapporterat vid skola på ön

En av öns skolor har problem med rasism och homofobi. Det framkommer i en ny rapport från Skolinspektionen. Nu kräver inspektionen att skolan jobbar med värdegrundsfrågor.

I maj besökte Skolinspektionen Högbyskolan och konstaterarde brister i värdegrundsarbetet.

I maj besökte Skolinspektionen Högbyskolan och konstaterarde brister i värdegrundsarbetet.

Foto: Henrik Radhe

SKOLINSPEKTIONEN2018-06-22 07:00

Sedan sju anmälningar gjorts till Skolinspektionen om brister på Högbyskolan gjordes i maj en riktad inspektion. Enligt anmälningarna fanns brister i tryggheten, i studiero och i arbetet mot kränkande särbehandlingar.

För inspektörerna har rektorn uppgivit att högstadiet måste arbeta mer med HBTQ-frågor. Enligt elevhälsan har skolan haft problem med rasistiska kränkningar. Vid ett tillfälle hade en Pride-flagga hängts upp i skolans cafeteria, men den ska bara några timmar senare ha rivits sönder sedan ett skyddsglas krossats.

– Det är naturligtvis helt förkastligt. Är man en HBTQ-person eller från ett annat land känner man sig kanske inte trygg och det är allvarligt, säger grundskolechef Torsten Flemming.

Enligt Torsten Flemming finns inslag av rasism, homofobi och svårighet att hantera HBTQ-frågor på skolan.

– Det har vi känt till, oroats över och jobbat med. Vi behöver jobba ännu mer, säger han.

Under våren har situationen på Högbyskolans högstadium uppmärksammats och Torsten Flemming har själv besökt skolan många gånger. Han tycker stämningen är bra.

– Elever och lärare på Högby är som i andra skolor. Men jag har också hört uttrycken med rasistiska uttalanden som man hoppas slippa höra i en korridor, säger han.

Skolinspektionen förelägger nu Region Gotland att vidta åtgärder kring det förebyggande värdegrundsarbetet. Enligt Torsten Flemming pågår redan det arbetet, som ska fortsätta efter sommarlovet.

– Om lärarna jobbar med värdegrundsarbete eller inte är personbundet. Så ska det inte vara. Skolan ska ha en bättre systematik kring hur man jobbar med de här frågorna, säger han.

Enligt Torsten Flemming pågår redan ett projekt kring "tillgängliga läromiljöer" med stöd av Specialpedagogiska skolmyndigheten. Det arbetet börjar i förskoleklass i öns alla skolor.

– Hur vi blir en skola öppen för alla. Det finns saker vi ibland inte tänker på, säger han.

Högbyskolan har de senaste åren haft ett stort antal rektorer som kommit och gått. Rekryteringen är avbruten, med en tillförordnad rektor på plats.

– Just nu är den här lösningen bäst för att få stabilitet. I höst får vi fundera på processen och hur vi går vidare, säger Torsten Flemming.

Senast den sista februari ska bristerna på Högbyskolan vara åtgärdade – med särskilt fokus på elevernas förståelse för andra och förmåga till inlevelse. GA sökte i går t.f rektorn utan resultat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om