I förra veckan meddelade Försvarsmakten att man inte var intresserat av att köpa Kappelshamns hamn. I stället föreslog man att Rederi AB Gotland skulle få köpa hamnen av regionen, då skulle Försvarsmakten kunna låna något kajläge av rederiet. Men redan 2009 undertecknade Gotlandsbolaget ett köpekontrakt med Region Gotland. Då blåstes affären av efter att lokala aktörer ville kolla på andra alternativ, som en sommarlinje med Gotlandsflyg. Nu ska Region Gotland internt diskutera hur man ska gå vidare med försäljningen av hamnen.
– Det är positivt att Region Gotland kan gå vidare i processen med att sälja Kappelshamns hamn, säger Håkan Johansson, vd Rederi AB Gotland.
Han säger att bolaget försatt är intresserat av att köpa hamnen i Kappelshamn.
– Vår förhoppning är att kunna gå vidare med våra planer att säkerställa en reservhamn. Sedan ser vi gärna ett samarbete med Försvarsmakten, säger Håkan Johansson.
LÄS: Förslaget - De ska få köpa Kappelshamns hamn
För sex år sedan skulle man få köpa hamnen för 1,1 miljoner kronor. Nu återstår det att se hur mycket som hamnen kommer att värderas till.
– Köpesumman är en sak men det viktigaste är de investeringar för ett iordningsställande av hamnen innebär. Den har förfallit ytterligare sedan 2009, säger Håkan Johansson.
– Vi har inte haft uppe den här frågan i någon styrelse. Men vårt intresse för att köpa hamnen kvarstår.
Berra Sandström, engagerad i "Projekt utveckling Kappelshamn", säger att man från deras håll hellre ser att hamnen är kvar i offentlig ägo. Han hade inte fått reda på Försvarsmaktens besked när Helagotland.se nådde honom på måndagseftermiddagen.
– Vi vill inte att det ska vara en privat aktör som äger hamnen. Då har man ingen kontroll på om den säljs vidare om ett antal år. Vi tyckte tidigare att det därför skulle vara bra om Försvarsmakten stod som ägare av hamnen, säger Berra Sandström.
Om hamnen ska säljas till en privat ägare. Då tycker han att hamnen bör läggas ut på öppna marknaden.
– Jag är säker på att man kan få åtskilliga miljoner om den går ut till allmän försäljning. Det finns även andra rederier som kanske kan var intresserat av hamnen, säger Berra Sandström.
– Ett alternativ skulle kunna vara att regionen hyr ut en del av hamnen till Försvarsmakten.
Hur ser du på att det kan vara en bra reservhamn för Gotlandstrafiken?
– Då borde en reservhamn även gälla för eventuella konkurrenter. Det kan inte gälla bara för ett bolag om det blir fler aktörer i Visby hamn, säger Berra Sandström.