Regeringen vill att Gotland säger nej till gasledningen

Regeringen rekommenderar Region Gotland att säga nej till att hyra ut Slite hamn till Nordstream men kan inte stoppa uthyrningen. "Det är troligt att vi kommer att säga nej".

Regionstyrelsens ordförande Björn Jansson (S) har träffat utrikesminister Margot Wallström som rekommenderar att Gotland säger nej till Nordstream.

Regionstyrelsens ordförande Björn Jansson (S) har träffat utrikesminister Margot Wallström som rekommenderar att Gotland säger nej till Nordstream.

Foto: Montage/ Petra Jonsson/arkiv

Gasledningen2016-12-13 19:54

Under tisdagskvällen var regionstyrelsens ordförande Björn Jansson (S) kallad till Stockholm för ett möte med utrikesministern Margot Wallström för att diskutera Nordstream 2 och uthyrningen av hamnen i Slite.

Regeringen ogillar uthyrningen av svenska hamnar till det ryska gasprojektet Nord Stream 2, men tänker inte stoppa den.

- Regeringen kan inte styra beslut som faller inom det kommunala självstyret. Det är kommunerna som fattar beslut om uthyrning av hamnar, säger utrikesminister Margot Wallström (S) vid en pressträff efter mötet.

Regeringens budskap till kommunerna är dock tydligt:

- Regeringen ser att användningen av de berörda hamnarna påverkar svenska försvarspolitiska intressen negativt. Men vår sammantagna bedömning är att projektet är svårt att stoppa, säger Wallström.

Regionstyrelsens ordförande Björn Jansson (S) har länge efterlyst en säkerhetsbedömning och det har han nu fått.

– Det var en stark rekommendation från regeringen att vi ska tacka nej och det måste vi väga in. Det är troligt att vi kommer att säga nej till uthyrningen men jag vill inte föregå tekniska nämnden som äger frågan, säger han.

Även försvarsminister Peter Hultqvist (S) varnade för konsekvenserna av att släppa in ryska intressen i svenska hamnar. Han påpekar att Sverige både Slite och i Karlshamn har omfattande svensk militär verksamhet i sitt närområde.

- Om Nord Stream 2 genomförs enligt planeringen får det effekter för svensk försvarsplanering.

Hultqvist säger också att man från regeringens sida är beredd att titta på möjligheter att stödja Slite och Karlshamn.

För Gotlands del skulle uthyrningen av hamnen i Slite innebära ekonomiska intäkter på cirka 50 miljoner kronor i hamnhyra.

– Vi har inte pratat om en kompensation för hyresintäkterna men däremot pratade vi om vad man kan göra för att främja det gotländska näringslivet, säger Björn Jansson.

Exakt hur en sådan kompensation skulle kunna se ut kan Björn Jansson inte svara på i nuläget.

Margot Wallström säger att regeringen tänker se över om grundlagen behöver ändras för att ge statsmakten större möjligheter att värna nationella intressen i framtiden.

Att släppa in Ryssland i två av Sveriges mest strategiskt viktiga områden är mycket naivt, anser militärforskaren Peter Mattsson på Försvarshögskolan.

- Jag tycker att det är väldigt konstigt att regeringen inte tar över det här, säger han till TT.

- Vår försvarsminister har väldigt tydligt uttryckt att Ryssland är en aggressiv part i vårt närområde och att vi ska ha ett militärt samarbete med andra länder för att kunna stå emot det. Då vore det väldigt märkligt om vi släppte in dem i två av våra mest strategiskt viktiga områden. Hur förklarar man det? säger Mattsson.

Försvaret har bestämt sig för att bygga upp den militära förmågan på Gotland igen. Att då låta lokala intressen om 50 miljoner kronor, som Gotland kan få av att hyra ut Slite hamn, vore konstigt, anser Mattsson.

- Om man har bestämt sig för att ha den här utrikespolitiska hållningen, så vore det ju märkvärdigt att riskera att lämna över ett beslut som går i andra riktningen, säger han.

Nord Stream 2

Nord Streams huvudägare är ryska Gazprom som i sin tur ägs av ryska staten.

Gasledningen Nord Stream, som egentligen består av två ledningar, går genom Östersjön från Viborg i Ryssland till Lubmin i Tyskland och togs i drift 2011 och 2012.

Ledningarna kan transportera 55 miljarder kubikmeter gas om året.

Nord Stream 2, ytterligare två ledningar, är tänkt att läggas parallellt med tidigare ledningar och ska öka kapaciteten till 110 miljarder kubikmeter gas.

ÖB har uttalat sig kritiskt om att låta Nord Stream hyra svenska hamnar för projektet. Regeringen har ännu inte sagt något offentligt om det, men uttalat sig kritiskt om själva projektet.

EU-ledare från åtta länder har protesterat till EU-kommissionen över planerna på ännu en rysk gasledning. Det innebär risker för energitillgången i Central- och Östeuropa, anser de.

De åtta länderna är Polen, Ungern, Tjeckien, Slovakien, Rumänien, Estland, Lettland och Litauen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!