Regionen: Då ska du testas för coronaviruset

I Stockholm testas inte längre alla för coronaviruset. Så här gör Region Gotland. "Det är ingen allmän rättighet att bli provtagen", säger hälso- och sjukvårdsdirektör Marie Loob.

13 mars 2020 17:03

Från och med i onsdags gäller nya riktlinjer för provtagning av coronaviruset i Region Stockholm.

Bakgrunden är Folkhälsomyndighetens nya strategi om att inte testa alla med coronasymptom – om man inte tillhör en riskgrupp. Fokus läggs nu på patienter som redan nu är på sjukhus eller alltså tillhör en riskgrupp.

Anledningen är enligt myndigheten att "fördröja smittspridning i befolkningen, och samtidigt att skydda de äldsta och sköraste mot sjukdomen."

 

Resten av landets regioner väntas ta efter de nya riktlinjerna, uppger statsepidemiolog Anders Tegnell till Aftonbladet.

– Man kommer gå åt samma håll, kanske inte riktigt lika snabbt eftersom man ännu inte hamnat i riktigt samma läge ännu, säger han, och tillägger att det rör sig om ”någon vecka” före samtliga regioner tagit efter.

 

På Gotland – där de första fallen av covid-19 konstaterades på torsdagen – är linjen denna: 

– Man provtar i dagsläget de personer som varit i länder där coronaviruset förekommer och har symtom, personer som har varit nära en anhörig som har coronaviruset och personal som är förkylda och har symtom, förklarar Region Gotlands hälso- och sjukvårdsdirektör Marie Loob. 

 

Hon menar att det inte är någon "allmän rättighet att bli provtagen."

– Det är hela tiden medicinska bedömningar. Vi har inte obegränsade resurser för att provta människor. Om man har förkylningssymtom ska man hålla sig hemma, säger Marie Loob, och fortsätter:

– Vi måste ta tester på dem som är högst prioriterade och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger Marie Loob, hälso- och sjukvårdsdirektör vid Region Gotland.

 

Folkhälsomyndigheten listar två tydliga riskgrupper, det vill säga de som kan bli särskilt utsatta och känsliga för att drabbas hårt av coronaviruset. Dessa är äldre och sjuka.

 

Så här skriver Folkhälsmyndigheten i sin strategi för provtagningar:

"Misstänkta fall i samhället hos individer med gott allmäntillstånd och utan behov av sjukvård hanteras i första hand genom isolering i hemmet och social distansering."  

Här hittar du provtagningsstrategin.

 

Vid allmäna frågor – ring 113 13, Sveriges nationella informationsnummer för just almänna frågor om det nya coronaviruset.

Vid sjukdomsbild – ring 1177, om du varit i kontakt med smittade eller varit i de områden där smitta av coronaviruset förekommer och dessutom upplever sjukdomssymtom.

Så jobbar vi med nyheter
Simon Frid Nilsson