Hösten 2017 slöt Region Gotland avtal med inkassoföretaget Intrum. Intrum skulle, utan kostnader för regionen, ta hand om alla obetalda fakturor.
Det handlar om stora volymer. 9 128 av de 250 000 fakturor som regionen skickade ut 2018 betalades inte i tid.
Innan Intrum fick uppdraget var det ett annat inkassobolag som hanterade obetalda avgifter från barnomsorg och sjukvård, resten tog regionens egen ekonomiservice hand om.
Att det har blivit ett skifte är tydligt.
När Intrum klev in hösten 2017 ökade antalet ansökningar om betalningsförelägganden hos Kronofogden genast och förra året gjordes 1 741 ansökningar – vilket är mer än fyra gånger fler än under 2016.
Gotlänningarna har inte blivit mer betalningsovilliga:
– Nej, jag tycker att det är på samma nivå som tidigare, säger Annelie Thomsson, enhetschef för regionstyrelseförvaltningens ekonomiservice.
När regionen hade egna inkassohandläggare gjordes en bedömning av varje fordran innan den gick till Kronofogden.
– Vi tittade på personens historik och hur stor skulden var, berättar Annelie Thomsson.
I dag har beloppen på de fordringar som går vidare till Kronofogden minskat rejält. Snittskulden halverades mellan åren 2016 och 2018.
Nu går Inkassobolaget också vidare med småsummor, som regionen tidigare har lagt åt sidan.
2016 gick Region Gotland exempelvis bara vidare med tre krav hos Kronofogden som gällde belopp under 200 kronor. När inkassobolaget har tagit över hanteringen ser det helt annorlunda ut. Fram till december i fjol fick Kronofogden in 477 krav under 200 kronor. Och i tio fall har den grundläggande skulden till Region Gotland betalats. Det är påminnelseavgifter som inte har betalats.
– Det skiljer sig avsevärt mellan Intrums bedömningar och våra egna, konstaterar Annelie Thomsson.
Kronofogdens inblandning innebär stora kostnader för den som blir sen med betalningen. Går ärendet hela vägen till indrivning kan avgifterna landa på 1460 kronor.
– Det är inte bra för den enskilde, men avgifter gäller lika för alla och det handlar om medel som ska finansiera vår offentliga verksamhet, säger Annelie Thomsson.