Robotsystem ska försvara Gotland från land

Militär på Gotland ska kunna försvara ön mot fientliga fartyg långt bort. Därför återinförs ett gammalt robotsystem.

19 november 2016 11:40

För 16 år sedan lade Försvarsmakten ned robotsystemet Kustrobotbatteri 90. Det skriver Dagens Nyheter. Systemet hade, med hjälp av det tunga vapnet Robot 15, över 10 milsräckvidd och var monterat bland annat på terrängbilar.

I dag används robotarna på Gripenplan och marinens fartyg. Nu väcks det gamla robotsystemet som kan användas från land till liv igen. DN skriver också att man redan har gjort provskjutningar.

– Det är väldigt bra att vi har landbaserade kustrobotar tillbaka i Försvarsmakten. Det innebär att vi kan skjuta sjömålsrobot från land på stora avstånd. Det ger ökad flexibilitet och förmåga till sjömålsstrid. Det ökar den militära förmågan, och det är det vi behöver nu, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S), till DN.

Nedläggningen av försvarssystemet ifrågasattes av försvarspolitiker och debattörer. En av dem som välkomnar att det nu är tillbaka är Mikael Oscarsson, kristdemokratisk försvarspolitiker.

– Det är ett glädjande besked att robotarna nu används så att vi kan bli farliga för dem som vill oss illa. Detta har vi kristdemokrater föreslagit länge, säger han till DN.

Så jobbar vi med nyheter