Rökförbudet får både ris och ros

Beskedet om att alla Destination Gotlands färjor blir rökfria i vår har orsakat en smärre åsiktsstorm på nätet. Resenärer känner sig både kränkta och överlyckliga.

16 mars 2019 09:00

I går kunde Gotlands Tidningar berätta att det kommer att vara förbjudet att röka på alla Destination Gotlands färjor från och med den 28 mars. Förbudet gäller rökning både inne och ute på färjorna och beslutet har inte helt oväntat både hyllats och dissats i sociala medier.

"Härligt! Tack Destination Gotland nu kan även jag gå ut och få en nypa frisk luft utan att få cigarettrök i ansiktet".

"3 timmar kan inte va nåt problem. Hur gör ni när ni flyger?".

"Jävla trams dom som inte tål rök behöver väl inte gå ut".

"Jävla hetsjakt på rökare! Men parfym som stinker det går bra det".

– Det här är en fråga som berör många människor. Men trenden går mot att en majoritet inte röker längre. Den första juli blir det dessutom förbjudet att röka på allmänna platser som bland annat uteserveringar och tågperronger. Det känns då självklart att gå den här vägen när vi får ett nytt fint fartyg. Det ligger helt rätt i tiden, säger Christer Bruzelius, vd för Destination Gotland

Det finns de som skriver: "Med tanke på nya gastanken så kan jag förstå det". Är det farligt att röka ombord på den nya färjan?

– Nej, det har inte alls med att det är ett gasfartyg att göra.

Det finns de som säger att det här kommer aldrig att fungera. "Dags att flytta till fastlandet. Fixa en rökruta eller rökrum till era kunder". Har det varit uppe för diskussion?

– Vi tror inte att det skulle fungera rent praktiskt. Vi har fått så många klagomål om rökning på fartygen genom åren och nu vill vi att alla ska kunna njuta av utemiljöerna ombord.

Man undrar också om rökförbudet även gäller er personal ombord?

– Rökförbudet på däck gäller även personalen. Det är samma regler som gäller för dem. Sen bor ju vår personal ombord på fartygen veckovis. Därför kommer det att finnas en plats i personalutrymmet där de kan röka.

Många är glada och tacksamma och önskar samtidigt ett parfymförbud ombord eftersom det upplevs som minst lika besvärande. Är det något ni diskuterat?

– Nej, det har vi inte gjort. Där är vi inte ännu.

Flera som har kommenterat säger att de kommer att fortsätta röka och undrar vad som händer då?

– Jag tror att det här kommer att lösa sig av sig självt och att passagerarna kommer att hjälpa varandra. Det var ju ingen som trodde att det skulle gå så smidigt när det blev rökförbud inne på restaurangerna, men det gick. Jag tänker att det kommer att bli precis som när man flyger – man tar en cigarett innan man sätter sig på planet och tar en när man har kommit fram.

Ni kommer inte gå runt och bevaka passagerarna då?

– Vi kommer inte att agera polis, men ser vi någon röka kommer vi att påtala det och informera om rökförbudet. Jag tror alla kommer att ha full förståelse för att vi inte röker ombord efter en period. Det kommer inte att finnas några askkoppar heller.

En sista fråga. Har ni laddat med nikotintuggummi?

– Det var ett bra uppslag... Det måste jag kolla upp.

Christer Bruzelius ringer ett samtal medan GT väntar i luren.

– Vi säljer inte nikotintuggummi i dag, men den 28 mars kommer det att finnas nikotintuggummi att köpa i våra läkemedelsautomater. Så då kan alla rökare lugnt ladda upp under resan.

Så jobbar vi med nyheter
Sofie Regnander