Så blir försvarets nya anläggning

Försvarsmakten har nu fått bygglov för den första etappen av sin nya anläggning.Men överklaganden kan göra att den planerade byggtiden spricker.

Gympasal i bakgrunden.

Gympasal i bakgrunden.

Foto: C.F. Møller

SKISSER PÅ TOFTA SKJUTFÄLT2016-09-07 18:10

Försvarsmakten har nu fått bygglov för den första delen av nybyggnationen på Tofta skjutfält. Formellt är det Fortifikationsverket som står bakom ansökan.

– Det har varit ett stort ärende med en väldigt tajt tidsplan. Det har varit lite knepigt, säger Karl-Allan Nordblom (MP), ordförande i byggnadsnämnden.

Gunnar Gustafsson, sakkunnig i bebyggd miljö, är den person varit ytterst ansvarig från Region Gotland. Han säger att regionen under ärendets gång lämnat flera synpunkter på Fortifikationsverkets förslag.

– Den här byggnaden är viktig för Gotland ur flera aspekter. Därför är det viktigt att också hitta en plats som är okej. Men det har föregåtts av diskussioner mellan oss, säger Gunnar Gustafsson.

LÄS MER: Överklaganden kan sinka militärens planer på Gotland (PLUS)

De är förberedda på att det kan bli eventuella överklaganden från privatpersoner. Fortifikationsverket hoppas ändå kunna börja bygga i inledningen av nästa år och ville ha bygglovet omedelbart justerat. Gunnar Gustafsson säger dock att projektet lär bli försenat om det överklagas.

– Det blir försenat med den tid som det innebär att överklaga. Först blir det länsstyrelsen och sedan får troligen regeringen det direkt på sitt bord. Men alla säger att det här är väldigt angeläget, så jag tror staten kommer jobba på om de får det på sitt bord, säger Gunnar Gustafsson.

WEBB-TV: Margit, 85, vill inte flytta från Tofta skjutfält

Han säger att Fortifikationsverket lyssnat på Region Gotlands önskemål om förändringar i förslaget.

– De har kniven på strupen och de har lyssnat på minsta vink från oss. De har försett oss med det material som vi har frågat efter, säger Gunnar Gustafsson.

Christian Hegardt, stadsarkitekt, är nöjd över det arbete som C.F. Møller och Fortifikationsverket gjort kring nybyggnationen.

– De har en hög ambitionsnivå kring material och gestaltning. Det är inte säkert att man har så tydliga gestaltningsförtecken när man planerar den här typen av byggnader. Det är något som vi tycker är väldigt bra, säger Christan Hegardt.

Den första delen av Försvarsmaktens nya anläggning beräknas stå klar i inledningen av 2018.

Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om