Så går Cementa vidare efter branden

Cementa kan komma att ändra sina rutiner om utredningen visar att man brustit kring dem. "Då kommer vi göra en total revision".

26 maj 2017 11:50

Ledningen för Cementa hade under fredagsförmiddagen ett möte för att diskutera hur man nu går vidare efter onsdagens storbrand i deras plastlager.

– Under dagen ska vi försöka gå in i byggnaden. Det är många stora takplåtar som rasat ned som vi måste försöka få bort. De ligger i praktiken och täcker platser där det brinner, säger Jon Hallgren, miljöingenjör vid Cementa.

Han säger att arbetet med eftersläckningsarbetet kommer att ta tid och beräknas pågå under hela helgen.

– Vi har preliminärt sagt att vi tror att vi kommer vara klara på måndag förmiddag, säger Jon Hallgren.

Polisen har inlett en utredning för att se vad det var som egentligen startade branden. Det är något som även Cementa kommer ta tag i när arbetet med branden är färdigt.

– Så fort vi har det här under kontroll kommer vi att utreda vad som hände, hur händelseförloppet gick till, varför det hände och hur vi kan säkerställa att det inte händer igen, säger Jon Hallgren.

Hur allvarligt ser ni på det inträffade?

– Vi ser otroligt allvarligt på det. Vi är väldigt glada och tacksamma mot alla som arbetat med branden. Räddningstjänsten och vår egen personal ska ha en stor eloge, säger Jon Hallgren.

Kommer ni att se över era rutiner något efter branden?

– Om utredningen visar att vi brustit i våra rutiner, då kommer vi i så fall att göra en total revision av dem, säger Jon Hallgren.

LÄS MER: Senaste nytt om storbranden på Cementa

Kerstin Nyberg, miljöchef på Cementa, sa under torsdagen att produktionstakten var på 20 procent. Nu har Cementa kunnat öka den något.

– Vi har kommit upp lite i produktion. Men jag vet inte exakt hur mycket, säger Jon Hallgren.

Vad har branden och produktionstappet kostat er?

– Det är ingenting som vi räknat på nu. Det kostar jättemycket pengar, men det får vi ta när vi är klara med det här, säger Jon Hallgren.

Så jobbar vi med nyheter
Simon Frid