Så hårt kan du straffas om du fingrar på mobilen

Den 1 februari skärpte regeringen reglerna om användning av mobiltelefon i trafiken. Men än så länge har polisen svårt att bötfälla överträdelser.

Jan Eriksson tycker att de nya reglerna är bra, och använder själv bara bluetooth när han kör.

Jan Eriksson tycker att de nya reglerna är bra, och använder själv bara bluetooth när han kör.

Foto: Paula Zielinski

förbud mot rattsurf (GT)2018-02-17 12:45

Sedan länge har det funnits bestämmelser som säger att du bara får använda mobiltelefonen medan du kör om det inte påverkar körningen på ett trafikfarligt sätt. Men den 1 februari trädde de nya reglerna i kraft (trafikförordningen 2017:1284) vilka innebär att du inte får använda mobilen om du håller den i handen medan du kör.

Om du bryter mot förbudet kan du få böter, eller rent av bli av med körkortet. Om du nyligen tagit körkort kan du dessutom behöva göra om uppkörningen.

Polisinspektör Daniel Åhlén har passat på att kolla lite extra noga när han ändå är ute och jobbar, och vid ett tillfälle gav han en förare en så kallad rapporteftergift.

– Det blev ett bra samtal och föraren lovade bättring. Vid vissa enklare brott är det bättre att förklara vad personen gjort för fel istället för att bötfälla, säger han, men påpekar samtidigt att det i dagsläget är svårt att ge böter på plats i just sådana här fall.

Anledningen är att det ännu inte finns några domar som sätter nivån. Enligt Daniel Åhlén kan det ta ett tag innan Riksåklagaren bestämt föreskrifterna för den här sortens ordningsbot.

– Mellan tummen och pekfingret skulle jag gissa att det hamnar mellan 1 500-2 000 kronor, säger han.

Jan Eriksson har just varit och handlat och sätter sig tillrätta framför ratten. Utan mobiltelefon.

– Den nya tekniken är kanon, allrahelst för mig som är teknisk analfabet. Den här bilen har bluetooth och så fort jag sätter mig så är telefonen kopplad till bilen. Jag behöver aldrig ta upp telefonen om det ringer, säger han.

Gillis och Gunnel Hansson har även de en modern bil med smart teknik, och tycker att den nya lagen borde ha antagits för länge sen.

– Den gamla lagen var ju totalt värdelös, säger Gillis Hansson, och menar att de flesta han ser som kör och pratar med mobilen i näven oftast är yrkestrafikförare.

Så här lyder den nya regeln:

"Vid färd på väg med ett motordrivet fordon får föraren ägna sig åt aktiviteter som användning av mobiltelefon och annan kommunikationsutrustning endast om det inte inverkar menligt på förandet av fordonet. Föraren får inte använda denna utrustning på ett sådant sätt att han eller hon håller den i handen."(4 kap. 10:e § trafikförordningen).

Regeln gäller även dig som kör moped klass I, moped klass II, traktor, terrängmotorfordon, motorcykel, taxi, buss, lätt och tung lastbil.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om