Så mycket blåste det i natt – höst på väg

Vädret de närmaste dagarna har alla höstens kännetecken. Det blir blåsigt, kallare och meteorologerna spår kraftiga regnskurar.

16 september 2019 09:59

Det blåste rejält på sina håll under natten. Det var framför allt kraftiga vindbyar som märktes av och kraftigast var byarna på Gotska Sandön: 24 m/s. Väderstationerna i Fårösund och Hoburg hade 23 m/s i byarna, vid Östergarnsholm uppmättes 21 m/s och Visby flygplats hade 19 m/s i byarna. 

– De kraftiga vindbyarna gör nog att många upplevde det som väldigt blåsigt. Det vädret ser ut att hålla i sig. Till tisdagen blir det omkring 15-16 meter per sekund i byarna, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog vid SMHI. 

Den meteorologiska hösten är inte här än, men vid SMHI förvånas man inte över att många på Gotland ändå känner att hösten är här. 

– Under natten mot tisdagen blir det en del skurar. Det är lite osäkerhet kring hur stora regnmängder vi ska räkna med, men det kan bli 10-20 millimeter, det kan helt klart upplevas som höstlikt. Temperaturer strax under 10 grader kan vi också räkna med, säger Alexandra Ohlsson.

Rent meteorologiskt är det fortsatt sommar på Gotland. Det finns också hopp om trevligare tider mot slutet av veckan.

– En högtrycksrygg väntas dra in över Gotland till helgen, säger Alexandra Ohlsson.

Enligt den senaste prognosen från SMHI väntas rejält med regn under tisdagen: 13,4 millimeter förutspås. Prognosen för onsdagen säger 3,2 millimeter, därefter väntas uppehållsväder ta vid.

Så jobbar vi med nyheter
Linus Ehn