Så mycket gav konserten till barnen

För fjärde gången arrangerades Lett u hjelpes julkonsert i Visby domkyrka, där biljettpengarna går till verksamheten för barn och ungdomar på Zante Cricescenter i Lettland.

8 december 2017 12:45

350 personer hade tagit sig till Visby domkyrka för att bland annat se och höra på kvällens artister Susanne Alfvengren, Vera Kebbe, Peter Morén och Eric Palmqwist.

– Det är en väldig konkurrens mellan evenemangen om människors tid under den här tiden på året, särskilt i år när julen kommer tidigt. Vi är supernöjda med insamlingen, säger Charlotte Österholm som tillsammans med sin syster Carina har startat Lett u hjelpe.

LÄS MER: Julkonsert ger hjälp i öst

Det var framför allt en kväll som innehöll känslor och berörande stunder, som när de lettiska barnens egna berättelser – översatta på svenska – spelades upp. I en nedsläckt Sankta Maria domkyrka fick publiken ta del av förinspelningen, där ett par gotländska barn lånat ut sina röster.

– Det blev en sån effekt, när kyrkan blev mörk och det var alldeles knäpptyst. Då började i alla fall mina tårar att rinna, säger Charlotte Österholm.

Lett u hjelpe arrangeras i samarbete med Lions Ljugarn och arbetet pågår året runt. Exakt hur mycket som samlats in genom årens lopp, kan Charlotte Österholm inte svara på.

– Något år har det kommit in pengar från ett helt dödsbo eller så har någon skänkt en stor summa på en och samma gång. Men det är i alla fall flera hundratusentals kronor som samlats in till kriscentret i Lettland.

Pengarna går bland annat till julklappar till barnen som bor där just nu. Julkonserten resulterade i minst 40 000 kronor som ska överlämnas direkt till kriscentret.

– Konsertpengarna går alltid till att finansiera olika aktiviteter som de har under året, alltså till själva verksamheten, säger Charlotte Österholm.

Fakta

I över ett decennium har Oscar Pettersson från Lojsta på Gotland varje månad fyllt en lastbil med förnödenheter och åkt till staden Tukums i västra Lettland, där Zante cricecenter ligger. Under åtta år har systrarna Carina och Charlotte Österholm engagerat sig i arbetet med att hjälpa kriscentret.

Så jobbar vi med nyheter
Ämnen du kan följa