Hittills har Geab fått in ungefär 100 skadeståndsansökningar, varav 50 kommer från privatpersoner och 50 från företag och näringsidkare.
– Vi har redan börjat betala ut till privatpersoner. När det gäller näringsidkare gör vi lite djupare undersökningar eftersom det generellt rör sig om mer pengar. Det tar lite tid så där har vi inte börjat betala ut än, säger Johan Granath, marknadschef på Geab.
Kylar, kassaapparater, datorer och annan form av elektronik är saker som gått sönder i samband med elavbrotten.
– Vi vill ersätta det i så stor mån som möjligt. Det kommer fortfarande in ansökningar och vi kommer se till att hantera alla, säger Johan Granath.
Bolaget har inte gjort någon uträkning på vad skadeståndsutbetalningarna kommer att landa på totalt. Johan Granath uppskattar att totalbeloppet för privatpersoner kommer sluta på några hundratusen kronor, där enskilda krav kan vara på någon tusenlapp och uppåt. För företag räknar Geab med en prislapp på ett par miljoner kronor. Det enskilt dyraste kravet väntas komma från Cementa.
– Vi har inte fått in det än men vi har en pågående dialog med företaget, säger han.
Orsaken till att Cementa ännu inte lämnat in sitt skadeståndskrav är att företaget inte vet hur mycket pengar det handlar om. Fred Grönwall, fabrikschef, delar in skadorna i tre kategorier: direkta skador på den tekniska utrustningen, tappad produktionsvolym och bristen på cement i landet vilket leder till höga logistikkostnader.
– De direkta skadorna är lättare att mäta, men de andra är mer kluriga. Vi håller på att sammanställa alla kostnader nu men det rör sig om åtskilliga tiotals miljoner, säger han.
Fred Grönwall vädjar nu i en skrivelse till Vattenfalls ledning att de ska skjuta upp det planerade arbetet på kraftstationen i Ygne 3 till 7 december. I stället vill Cementa att arbetet ska göras under deras underhållsstopp i början av mars.
– Jag är otroligt orolig för detta, vi tappar hela säkerheten och redundansen. Jag är i grunden en positiv person men inte ens jag tror att det kommer gå vägen, säger Fred Grönwall.
Hittills i år har Gotland drabbats av 13 totalavbrott. Ett vanligt år brukar det handla om inget eller ett, enligt Johan Granath.
– Det är framför allt när strömmen har kommit och gått flera gånger under en dag som det har påverkat elektroniken, säger han.