I maj 2018 beslutade regeringen att ge Energimyndigheten uppdraget att göra Gotland till en pilot för ett hållbart energisystem. Sedan dess har myndigheten undersökt och kartlagt öns energikedja i jakten på strategier för en omställning. Vid ett seminarium under onsdagen presenterade de mer om pilotprojektet och den färdplan som nu tagits fram.
LÄS MER: FÖRSLAGET: Gotland ska få 50 miljoner per år
Projektledarna Katarina Händel och Mattias Eriksson talade om projektets målbild, Gotlands förutsättningar och resurser, samt de åtgärder som behöver göras.
– Det är nu arbetet börjar på riktigt, säger Mattias Eriksson.
I förstudien Energipilot Gotland nämns en rad åtgärdspunkter, med inriktning på att nå energi- och klimatmålen tidigare än övriga Sverige. Sammanlagt är det sju åtgärdsområden, som areella näringar och klimatsmart industri. Det finns bland annat planer på ett energicentrum – en mötesplats där goda exempel på smarta energisystem ska visas upp.
LÄS MER: Jättebatteri kan stoppa elavbrott
Listan berör även sådant som kollektivtrafik och förbindelser med fastlandet. Ett demoprojekt för solceller till flerbostadshus, databas över gotländska byggnadsbeståndet, samt en digital hubb för energiomställning inom jord- och skogsbruket, finns också med.
– Frågan som vi vill besvara är: "hur får vi ett samhälle där man kan resa och leva utan att påverka klimatet?" säger Katarina Händel.
Även regionstyrelsens ordförande Eva Nypelius (C) deltog på seminariet som hölls i regionens lokaler på Visborg.
– Många gotlänningar är redan engagerade i det arbetet, och har visat ett stort engagemang för de här frågorna. Nu gäller det att vi lyckas hålla i det och att vi får fram projekten som behövs för arbetet, säger hon.
HÄR (extern länk!) kan du läsa fullständiga färdplanen för Energipilot Gotland.
HÄR (extern länk!) kan du se om webbsändningen från onsdagens seminarium.