"Säker på att "Guldkråkan" kommer tillbaka"

Eva Hållsten har fortfarande goda förhoppningar om att den 10-åriga flickan kallad "Guldkråkan" ska kunna återvända till Sverige. "Det gäller bara att de lyckas överleva tills ett beslut är fattat", säger hon.

5 april 2020 12:45

Den nu 10-åriga flickan, som Eva Hållsten kallar för "Guldkråkan", kom till Sverige tillsammans med sin pappa under den stora flyktingkrisen 2015 och levde under flera år i Burgsvik. Där blev Eva flickans "Sverigemamma", och "Guldkråkan" spenderade mycket tid hemma hos Eva i hennes hus på Faludden.

 

Trots att pappan och "Guldkråkan" gjorde ansträngningar för att få stanna i Sverige så valde de att återvända till det krigsdrabbade Afghanistan sedan de fått avslag i sin asylprocess. Sedan dess har det bland annat rapporterats om hur den lilla flickan under en period bodde tillsammans med sin familj i en grotta i bergen. 

I dag är situationen något bättre, och familjen bor i ett hus i staden Ghazni. Pappan arbetar i sin egen affär och "Guldkråkan" och två av hennes syskon går i skolan. Drömmen om att de ska kunna återvända till Sverige har dock aldrig dött, varken för "Guldkråkan" eller för Eva Hållsten, och den sistnämnda har fortsatt goda förhoppningar om att så kommer att ske. 

 

Detta sedan man under förra året upptäckte att en av "Guldkråkans" bröder bor i Stockholm och har fått permanent uppehållstillstånd då han är minderårig. 

– Ärendet ligger hos en handläggare som sagt att hon ska läsa ärendet någon gång framöver. Jag är väldigt säker på att de kommer att komma hit, eftersom ingenting i dagsläget är fel i familjens återföreningsansökan. Alla krav som ställs för att kunna återförenas med en minderårig familjemedlem är uppfyllda, säger Eva Hållsten.

Hon säger att hon sett över möjligheterna att få förtur i handläggningen om familjeåterförening.

– Detta då brodern i Stockholm flyttat runt på olika hem, haft olika gode män och helt enkelt saknar sin familj väldigt mycket, säger Eva Hållsten, och fortsätter:

– Men där fick jag ett tydligt nej. Jag tror att det här kommer att ordna sig, men det kommer ta lång tid. Det gäller att familjen lyckas överleva tills ett beslut är fattat, för de lever i ett av de farligaste länderna i världen.

 

Eva Hållsten berättar att hon fortsatt samlar in pengar för familjens överlevnad samt att hon fortfarande har kontakt med den 10-åriga flickan flera gånger i veckan.

– Hon verkar alltid jätteglad när hon ringer och jag skulle märka om det bara var en fasad. Jag är dock övertygad om att jag fortfarande är mycket av hennes hopp.

Så jobbar vi med nyheter