Saneringen av oljan fortsätter

Det var under långfredagen som det blev känt att olja hittats på stränderna runt Holmhällar på sydligaste Gotland.

7 april 2015 14:59

– Just nu pågår det ingen aktivitet där ute. Under helgen har vårt folk från Garda brandvärn varit ute och plockat upp dem kluttar av olja som gått att få tag i, berättar brandmästare Anders Fagerlund på tisdagsmorgonen.

Under tisdagen ska det hållas ett möte på Region Gotland där Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen i samråd med räddningschefen ska ta ett beslut om hur man nu ska gå vidare.

– Om saneringen ska fortsätta kommer vi från räddningstjänsten att skicka ut en saneringsledare för att fortsätta kolla på vad som är möjligt att sanera, säger Anders Fagerlund.

Under måndagen kunde Helagotland.se rapportera att man hittat olja fläckvis från Holmhällar upp till Ajnviken. Det är en kuststräcka på minst fem kilometer.

Ingen verkar i nuläget veta hur länge oljan legat på stränderna, som tros vara någon form av mineralolja från ett fartyg. Vid Holmhällar ska oljan ha påträffats sex-sju meter upp på land, vilket tyder på att den legat där ett tag.

UPPDATERAD 15.40:

På Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen har man under måndagen beslutat att skicka ut folk på torsdag för att sanera det sista som ligger kvar längs stranden.

– En man från räddningstjänsten och fyra från parkförvaltningen kommer att åka ut på torsdag, och fredag om det behövs, för att plocka upp de oljeklumpar som ligger kvar längs stranden, sade Anders Fagerlund på tisdagseftermiddagen.

Enligt honom är det längs kusten norr om Vändburgs hamn, Ajnviken, som man kommer fokusera saneringen på. Man har inte observerat någon olja ute i vattnet utan bara just klumpar på land.

– Oljan ligger mellan tre och sju meter från strandkanten så det är ganska enkelt att få upp det. Vi är glada att det inte var allvarligare än så här den här gången.

Några skador på djur- och fågelliv har heller inte rapporterats i området.

Så jobbar vi med nyheter

Ämnen du kan följa