Ett nytt parti har registrerats på Gotland, vilket P4 Gotland var först med att rapportera. "Gotlands demokratiska parti" leds av ordförande Niklas Sjöblom, 39, som på sin hemsida beskriver sig själv om "oberoende konservativ". Han kommer senast från Sverigedemokraterna, som han lämnade i samband med årsmötet för två veckor sedan.

Senast ett lokalt parti startades på Gotland var 1993, när "Gottlandspartiet Gotlands framtid" etablerades på ön. I valet året därpå fick de fyra mandat i fullmäktige. En av medlemmarna då var Bo Segerheden, 66, som nu även han ansluter sig till "Gotlands demokratiska parti", efter några år som medlem i Sverigedemokraterna.

I partiets interimsstyrelse, det vill säga den styrelse som sitter fram tills första årsmötet, finns förutom Niklas Sjöblom och Bo Segerheden även före detta SD-medlemmarna Joakim Möller, 57, Cai Karivainio, 47, och Mathias Hackzell, 46, som beskriver sig som "oberoende konservativ med viss dragning till både libertarianism och sund nationalism".

Artikelbild

– Vi har expertis inom olika områden och många av oss har politisk erfarenhet, säger Joakim Möller.

Vad "Gotlands demokratiska parti" kommer att driva för politik är ännu inte klart, det partipolitiska programmet kommer att presenteras först i höst. Men Joakim Möller berättar för Helagotland.se att de kommer att ha stort fokus på lokala frågor.

– Vi vet inte om vi kommer att vara ett höger-, vänster- eller mittenparti, det får väljarna avgöra, säger han och fortsätter:

– Vi har idéer, men vi vill verkligen vara ett demokratiskt parti som låter medlemmarna vara med och påverka. Därför kommer vi att ha arbetsgrupper där de får vara med och ta fram politiken. Sedan är det så klart styrelsen som har sista ordet.

Joakim Möller kan dock avslöja några områden som är viktiga för dem:

– Jordbruk, skogsägande, företagande, landsbygd, sjukvård och ungdomspsykiatri.

På lördag har "Gotlands demokratiska parti" sitt första informationsmöte.

– Vi har fått rätt bra respons, vi upplever att efterfrågan är stor. Informationsmötet är redan fullbokat.

Efter några turbulenta politiska månader blickar Joakim Möller nu framåt med sitt nya parti.

– Det känns bra, kul, att göra något som är för Gotland. Vi är trötta på allt annat som varit, med korruption och elände.