SD-röst vägde över i regionstyrelsen

Bara tio dagar har gått sedan den nya regionstyrelsen valdes i regionfullmäktige, och redan har Sverigedemokraterna visat sin roll som vågmästare.

Regionstyrelsen var enig om att anställda politiska sekreterare.

Regionstyrelsen var enig om att anställda politiska sekreterare.

Foto: Dennis Pettersson

DE STYRANDE2018-10-25 20:22

Under torsdagen sammanträdde med regionstyrelsen med nyvalda ordföranden Eva Nypelius (C) i spetsen. Över 60 ärenden avhandlades, de flesta av ekonomisk art. Många frågor rörde budgeten som ska vidare till regionfullmäktige.

Ett av de ärenden som stack ut var att barn- och utbildningsnämnden får ja efter att ha äskat om 10 miljoner kronor. Pengarna behövs då barn- och elevvolymerna inför nästa år ser ut att öka med 207 barnplatser i regionens verksamheter. S, V, MP och FI var överens i frågan och fick även med sig Sverigedemokraterna i yrkandet om att avsätta 10 miljoner.

– Jag vill vara tydlig med att det rödgrönrosa samarbetet yrkade det här och SD röstade sedan på vårt förslag. Vi har alltså inte yrkat tillsammans med SD, understryker Meit Fohlin (S).

Redan tio dagar efter att den nya regionstyrelsen valts visade SD alltså exempel på sin roll som vågmästare.

Ordförande Eva Nypelius (C) tror att det kan bli allt vanligare att SD:s röst i regionstyrelsen blir avgörande – trots att de etablerade partierna har velat hålla SD borta från en sådan maktposition.

– SD röstade med de rödgrönrosa om budgeten för 2019, men röstade inte med de rödgrönrosa när det gällde tilläggsanslag för verksamheterna under innevarande år, då röstade SD på vårt förslag. Och så kommer det ju säkert att se ut framöver även i andra frågor tänker jag, säger Eva Nypelius.

I övrigt fortsatte diskussionen under torsdagen mellan blocken angående vårdens ekonomi, vilket flera gånger tidigare gjort Meit Fohlin och Eva Nypelius oense i debatter.

– Det går inte ihop när man vill tillåta att tre nämnder tillåts överskrida sin budget när man samtidigt i delårsrapporten tar ett beslut om att samtliga nämnder ska klara sina verksamheter inom beslutad budgetram, säger Eva Nypelius.

Regionstyrelsen godkände vidare också att två miljoner kronor avsätts till så kallat teknikcollege som GT berättat om tidigare, en satsning inom gymnasieskolan som kommer att öppna för en bättre kontakt med arbetsmarknaden.

Under sammanträdet beviljades även 1,5 miljoner kronor i finansiellt stöd till Gotlands filmfond, vilket över flera år ska gå till att locka filmproduktioner till ön.

Hela regionstyrelsen var också överens om att ge avslag till tre begärda tilläggsanslag. Det handlar om att tekniska nämnden begärt 1,1 miljoner extra till räddningstjänsten, 750 000 kronor till kollektivtrafiken samt en satsning på enskilda vägar om 2,4 miljoner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om