Allan Widman (L), ordförande i riksdagens försvarsutskott, har engagerat sig i frågan om Sjöfartsverkets räddningshelikoptrar – men även i bemanningsproblemen hos Sjöräddningssällskapet på Gotland.
I dag publicerar GT den insändare han skrivit tillsammans med den gotländske liberalen Johan Thomasson. Där står det bland annat att ”den situation som nu råder, när förhållandena på Östersjön är som svårast, är helt oacceptabel”.
De två liberalerna skriver även om haverikommissionens utredning i ämnet, en granskning som GT berättat om – och som Allan Widman eventuellt bidrog till.
– Kommissionen har tidigare utrett Försvarsmaktens helikopterverksamhet, så jag föreslog att de borde göra motsvarande hos Sjöfartsverket nu, förklarar han.
Vad säger du om att helikoptertvisten – sedan du skrev insändaren – har fått en lösning?
– Det var bra att parterna kom överens, men jag är inte övertygad om att helikopterbesättningarnas arbetstider var hela problemet. De besättningsmän jag pratat med säger att Sjöfartsverket saknar erfarenhet när det gäller att ansvara för sjöräddningen och inte har greppat hur komplext det är.
I insändaren föreslås ökad samordning mellan myndigheter gällande helikopterverksamhet.
Sjöräddningssällskapet och deras obemannade båt på ön nämns också.
– Det är ett bekymmersamt läge. Gotland har alltid haft bemanningsproblem, det är inget nytt. Vi måste hitta lösningar på att så få bofasta gotlänningar är utbildade inom militära uppgifter eller inom sjöräddning, säger försvarsutskottets ordförande.
Menar du att regionen eller länsstyrelsen borde utbilda befolkningen på dessa områden?
– Jag tror fler kan bidra, till exempel Försvarsmakten. Men även de lokala myndigheterna har goda möjligheter.
En sådan satsning kan rymmas inom ramen för ett utökat civilförsvar. Försvarsminister Peter Hultqvist (S) berättade i somras att Gotland ska bli ett pilotområde inom just detta.
– Bemanning inom sjöräddningen bör finnas med nu när civilförsvaret ändå ska spetsas till, fastslår Allan Widman.
Länsstyrelsen på Gotland kan dock inte svara på om det blir så, då uppdraget från försvarsministern fortfarande måste analyseras och planeras.
– Men naturligtvis måste vi titta på hur till exempel frivilligorganisationerna kan bidra till civilförsvaret, säger försvarsdirektör Mats Lagerqvist.