Den gotländska jorden är full av vikingatida silverskatter, men i Hejdeby har det aldrig hittats en enda skatt. När Johan Norderäng, som är arkeolog vid Gotlands museum fick kontakt med en person som hade ett arabiskt silvermynt i sina gömmor, tändes det ett nytt hopp, något som P4 Gotland var först att berätta. Men att Hejdeby skulle vara fyndlöst, tror inte Johan Norderäng på.
Var myntet hittats är Johan Norderäng än så länge förtegen om.
– Det kommer jag inte att tala om nu, vi vill absolut inte att fyndplatsen ska bli känd. När vi gör ett sådant här fynd lägger vi locket på tills fyndområdet är undersökt och den eventuella skatten är upplockad.
Det var en slump som gjorde att Johan Norderäng fick kännedom om myntet i Hejdeby.
– Jag stötte på personen som inte visste vad det var, och jag såg ju direkt att det var ett arabiskt silvermynt. Personen ifråga hade fått det av en granne, och hade det hemma.
Myntet lämnades in till länsstyrelsen och därefter sattes processen igång, berättar Johan.
– Det kan komma från en större silverskatt, men det vet vi ju ännu inte, det är ju rätt skakiga fyndomständigheter. Ett mynt är ju en indikation på en silverskatt.
Drygt 700 vikingatida skattfynd har gjorts på Gotland. Spillingsskatten i Othem och Stavgardskatten i Burs räknas till de mer uppmärksammade skattfynden som hittats.
Varför tror du att det inte hittats några vikingatida skatter i Hejdeby?
– Jag tror absolut inte att Hejdeby är fyndlöst, utan jag tror helt enkelt att fynden inte har hittats. Det är helt enkelt en slump.
Nu ska myntet bearbetas av länsstyrelsen som därefter kommer att bedöma om en arkeologisk efterundersökning ska göras.
– Nu ligger bollen hos länsstyrelsen. Om de vill att jag ska göra en fortsatt undersökning, åker jag ut med metalldetektor och söker av området. Är det en skatt så kommer jag att hitta den då.