Skolan i Visby som förbjöd energidrycker

Butiken Hemmakväll i Visby har ingen åldergräns för energidrycker. För att minska elevernas konsumtion har en av Visbys skolor som ligger intill butiken infört ett förbud mot energidrycker på sitt område.

12 september 2017 15:05

Mittemot Hemmakväll på Östercentrum i Visby ligger Solbergaskolan där man sedan flera år tillbaka arbetat aktivt för att försöka minska elevernas konsumtion av energidrycker.

– Vi har förbjudit energidrycker på skolan men vi kan inte hindra våra elever från att gå och handla, säger Ted Kahlbom, biträdande rektor på Solbergaskolan.

LÄS MER: Nioåring kunde köpa energidryck – mamman rasar

Under skoltid får eleverna på mellanstadiet inte lämna skolgården men för högstadieeleverna gäller inte den regeln.

Förutom att ha infört ett förbud så pratar skolans personal med eleverna om problemet med energidrycker.

– Vi pratar om det titt som tätt, säger Ted Kahlbom.

Han menar att fler vuxna måste ta ansvar för att minska ungas konsumtion av energidrycker.

– Både handlarna och föräldrarna måste ta sitt ansvar. Det finns en massa saker i energidrycker som inte är nyttiga. Det finns en anledning till att vissa handlare har en åldersgräns, säger han.

Helagotland.se har försökt nå Hemmakväll för en kommentar.

Frågor och svar om energidrycker

Vad är energidrycker?

Energidrycker är söta läskedrycker som oftast innehåller koffein, glukuronolakton, taurin och B-vitaminer.

Är energidrycker farligt?

Om energidrycker är farliga beror på. Om man dricker dem i måttliga mängder är de inte farliga. Det visar många undersökningar.

De flesta energidrycker innehåller relativt mycket koffein, ofta finns lika mycket koffein i en burk som i en kopp kaffe, men det finns drycker som innehåller mycket mer koffein. Dricker man mycket av dem kan man riskera att uppleva mycket obehagliga koffeineffekter. Men dricker man energidrycker samtidigt med alkohol, kan koffeinet i dryckerna göra att man blir mindre medveten om hur berusad man är.

För de som på grund av sjukdom måste äta en kost där mängden protein är begränsad är det vara viktigt att veta att energidrycker innehåller en relativt stor mängd av en aminosyra, taurin.

Hur påverkar din vikt effekten?

Barn och tonåringar får oftast fler negativa effekter av koffein än vuxna, till exempel hjärtklappning och huvudvärk. Det beror på att de oftast väger mindre och därför reagerar på mindre mängder koffein. Många vuxna dricker dessutom kaffe regelbundet vilket gör att de kan reagera mindre på vissa av koffeinets effekter än barn och unga.

Hur påverkar koffein?

Koffein kan ge ökad vakenhet och mental aktivitet men gör inte att vi får lättare att lära oss saker. Koffein stimulerar andning och hjärtverksamhet.

Om man får i sig för mycket koffein kan man drabbas av sömnproblem, huvudvärk, ångest och oro, yrsel och hjärtklappning. Stora mängder koffein kan också ge illamående, kräkningar och diarré. Olika människor reagerar olika på koffein.

En burk energidryck på 250 milliliter som innehåller 320 milligram koffein per liter, ger dig ungefär lika mycket koffein som en kopp bryggkaffe på 1,5 dl. Men det finns energidrycker som innehåller mer koffein. En del har olika fruktsmaker och liknar vanlig läsk men innehåller lika mycket koffein som två koppar kaffe per burk.

Det är individuellt hur man reagerar på koffein, och hur mycket man kan få i sig utan att uppleva negativa symfom. För en del individer finns risk att råka ut för en lätt eller medelsvår koffeinförgiftning genom att dricka mycket energidryck.

Källa: Livsmedelsverket

Så jobbar vi med nyheter