Det var ingen stor fråga, den där höjningen av straffavgiften för uteblivet tandvårdsbesök, som stannade på 250 kronor i stället för 500 kronor.

Intressantare är varför de borgerliga alls led ett nederlag.

Detta går tillbaka till de omskrivna SD-avhoppen i mars. Fullmäktigeledamöterna Tina Benthammar och Eva Pettersson var två av dem som då lämnade partiet. De blev politiska vildar – men båda två utlovade sin lojalitet till det C-ledda styret, vilket gav de borgerliga en "inofficiell majoritet".

Artikelbild

| Tina Benthammar, SD-avhoppare och numera politisk vilde.

Plötsligt kunde de få igenom sin politik utan svåra kompromisser.

 

Men så blev det som det blev i veckan. Eva Pettersson hade anmält frånvaro långt i förväg – och på måndagsmorgonen sjukanmälde sig även Tina Benthammar.

Dessa två hade inga ersättare – och även om de hade haft sådana, hade dessa varit Sverigedemokrater. SD tog alltså, temporärt, tillbaka sin vågmästarroll. Och i fallet med de 250 kronorna så röstade partiet med de rödgröna.

Artikelbild

| Inger Harlevi, moderat och regionfullmäktiges ordförande.

– Vi i Alliansen visste att det var en osäker situation. Även när SD-avhopparna sade att de skulle rösta med oss visste vi att de var osäkra kort, för de tillhör ju inget parti, säger moderaten Inger Harlevi, som är fullmäktiges ordförande.

Det hade för övrigt räckt om en av de två frånvarande varit där – då hade just Harlevi haft utslagsrösten.

 

Så ovisst kan det vara vilken politik som röstas igenom just nu. Tänk om hela regionens budget hade stått på dagordningen?

– Gällande budget är det viktigare att verkligen ha en stabil majoritet med sig, annars blir det som i riksdagen i höstas. Det blir upp till oss i allianspartierna att förankra vårt budgetförslag ordentligt, säger hon.

Gotlänningens ledarskribent Eva Bofride har liknande tankar:

– Ingen ledning, vare sig borgerlig eller rödgrön, skulle lägga fram en budget som skulle vara utlämnad till den opålitliga SD-bänken, vare sig de är vildar eller inte, säger hon.

Och så här säger Gotlands Folkblads Erik Fransson:

– Om man inte vill ha ett lotteri vid varje omröstning i fullmäktige måste man säkra majoritet i varje fråga. Det gör man genom att komma överens med andra partier.

 

När GT når Tina Benthammar låter hon fortfarande rejält förkyld.

– Ligger man i 39 graders feber är man inte kapabel att gå till fullmäktige. Men om jag hade varit där hade Alliansens politik vunnit, så är det, säger hon.

Lovar du att vara där när det är budgetdags?

– Jadå, då kommer jag, oavsett.