Ett helt nytt bostadskvarter håller på att växa fram mitt i Visby. På Järnvägen 4, som ligger mellan Söderport och gamla järnvägsstationen, byggs just nu 32 lägenheter.
Men nu har Region Gotland stött på patrull – eller rättare sagt rötter.
Allén som går utmed Peter Hardings väg har nämligen fått sina trädrötter skadade under saneringsarbetet av marken, vilket P4 Gotland var först att berätta.
Allén, som är biotopskyddad, består av fyra lindar och två almar. Dessa almar är rödlistade. Förra året sökte regionen om dispens från biotopskyddet för att få fälla träden och planera nya, men ansökan avslogs.
– Vi vet inte hur pass påverkade träden är, men än så länge har de relativt goda livsbetingelser, och då har vi inga skäl att bevilja dispens för att ta ner dem, säger Unni Karlsson, samhällsplanerare på länsstyrelsen.
Istället svarade länsstyrelsen att huset skulle flyttas in tio meter. Region Gotland valde att möta dem halvvägs och placerade huset fem meter från träden.
– Det är väldigt tråkigt att vi inte har en fungerande dialog kring de här frågorna. Våra synpunkter är rådgivande och syftar till att få en sådan bra boendemiljö som möjligt. Här har vi inte lyckats i dialogen, säger Unni Karlsson.
Miljö- och byggnämndens ordförande, Eva Ahlin (C), tycker att Region Gotland, som äger marken, gjort vad de kan.
– Vi ville ha huset längs med gatan, men vi drog in det fem meter. Hade vi flyttat in det ännu mer hade man förstört hela tänket med tomten, då skulle det inte bli någon innergård kvar för de boende, säger hon och fortsätter:
– Vi har lyssnat på länsstyrelsen och kompromissat. När man går in i en dialog kan man inte förutsätta att man ska få precis så som man vill ha det.
Enligt Eva Ahlin yttrade sig inte länsstyrelsen om att allén var biotopskyddad när programmet för Järnvägen togs fram år 2013.
– Biotopskydd är i grunden bra men när det dras in i staden, och gäller även för halvdöda träd, blir det konstigt och på bekostnad av annat. Enligt många naturexperter har träd i tätbebyggda områden sällan särskilt höga naturvärden, även om de flesta tycker att träd tillför mycket till livsmiljön, säger Eva Ahlin.
Tekniska förvaltningen har nu lämnat in en ny ansökan om att ta ned de största träden.
– Det är en säkerhetsfråga så regionen måste få dispens att fälla dem. Jag tycker att vi borde få byta träden till sorter som är mer anpassade efter stadsmiljö, som inte blir stora och har smala kronor, säger Eva Ahlin.