Från höstterminens start får inte eleverna på Södervärnskolan använda sina mobiltelefoner under skoltid längre. Rektor Marcus Larsson vill dock inte kalla det ett förbud.
– Vi försöker att ha en stramare policy kring mobiltelefoner, vi vill absolut inte att de används under lektionerna och inte heller på rasterna. Men vi vill inte jaga elever vi ser med mobilerna, vi vill ha ett bra samtal med dem och öka deras förståelse kring varför det är bra att vara utan, säger han.
Nu måste eleverna antingen låsa in mobiltelefonerna i sina skåp eller lägga den i en korg i början av lektionen. Orsakerna till varför skolan har ändrat policy är flera.
– Det tar tid för lärarna att påminna elever om att plocka bort telefonen. Till exempel kunde elever komma till lektionen med mobiltelefonen i högsta hugg och vara inne i någon diskussion, och det går inte att direkt ställa om till lektionen utan det tar tid, säger Marcus Larsson och fortsätter:
– Sedan stör det varje gång telefonen durrar till. Forskning visar att det tar 15 till 20 minuter innan fokus är tillbaka igen.
Många skolor runt om i landet har redan infört ett mobilförbud. En undersökning gjord tidigare i år av Enkätfabriken på uppdrag av Telenor visar att en majoritet av de tillfrågade lärarna anser att ett mobilförbud under skoltid är positivt. 77 procent av 1 518 tillfrågade lärare anser att ett mobilförbud i skolan är bra.
– Jag tittade runt mycket hur en del skolor på fastlandet gör. Det verkar bli fler och fler som gör det, och bland annat barn- och elevhälsan tycker att det är positivt, säger Marcus Larsson.
Han vet inte om Södervärnskolan är först ut på Gotland, men säger att de flesta skolor brukar ha en generell policy om att lektionerna ska vara mobilfria. Däremot har alla högstadieelever på Gotland en läsplatta som verktyg i undervisningen.
– Det är ytterligare ett argument till varför mobilen inte behövs. Vi styr och administrerar läsplattorna så det går inte att ha vad som på dem.
Marcus Larsson berättar att reaktionerna från elever varit färre än väntat. Inte heller föräldrar, som fått information hemskickad, har reagerat på den nya policyn:
– Jag har fått ett par samtal men det handlar mest om ansvarsfrågan. Till exempel vad som händer om mobilen blir stulen i skåpet. Vi kommer att utvärdera hur det har gått under hösten, säger han.