Slutslängt på Atheneskolan

Atheneskolan deltar i ett pilotprojekt och halverar matsvinnet under några veckor. För varje kilo som inte slängs får skolbarn i Kenya lika mycket mat.

Lunch. Det finns olika rätter att välja på, eftersom all mat som inte går åt blir till nya rätter.

Lunch. Det finns olika rätter att välja på, eftersom all mat som inte går åt blir till nya rätter.

Foto: Rolf Jönsson

Matsvinnet (GA)2015-11-27 05:30

Det luktar kryddigt från chili con carne och tonfisk i currysås. Barnen på Atheneskolan lägger på tallrikarna och sätter sig ner vid borden i matsalen. Skyltar i taket påminner om att det är bättre att ta två gånger än att slänga, och komposthinken har fått sällskap av ett humoristiskt och grönt ”släng inte” monster.

LÄS MER: Regionen ska minska svinnet

Kökschef Linda Carlsson visar i hinken där det bara ligger lite på botten, trots att många redan ätit.

– Eleverna fått upp ögonen för att inte slänga mat. Vi tvingar ingen att äta upp, men vi uppmanar till att våga smaka och att ta lite första portionen och att i stället komma tillbaka om de tycker att det är gott, berättar Linda Carlsson.

Atheneskolan jobbar för att minska matslänget. Sedan i höstas är skolan en av ett tiotal skolor i landet som deltar i ett rikstäckande pilotprojekt, ”Slutslängt”. Projektet drivs av företag i livsmedelsbranschen, som vill bidra till att minska det onödiga slöseriet med mat.

Målet är att mängden mat som hamnar i slänghinken ska minska. För varje kilo mindre mat som slängs på skolorna, ges motsvarig mängd mat till skolor i Kenya.

Eleverna på Atheneskolan har jobbat med frågor om mat, miljöpåverkan och en hållbar framtid där maten ska räcka till många på jorden.

Det har gett resultat enligt Maria Westerlund, rektor på Atheneskolan. I början av november, innan eleverna börjat i projektet, vägdes den mat som slängts under en vecka. Ett par veckor senare, efter att de börjat jobba med frågorna kring mat, vägdes komposten igen. Det visade sig att slänget nästan halverats.

– Den första veckan, innan vi började så slängdes nästan 58 kilo. Efter ett par veckor, när eleverna var medvetna, så hade matsvinnet minskat med 26 kilo, säger Maria Westerlund.

Hon berättar att målet med projektet är att åstadkomma en långsiktig medvetenhet. Vägen till att slänga mindre har också har handlat om att få äta färdigt i lugn och ro, utan att kompisarna vill rusa ut på rast. Då är det lätt hänt att någon slänger för att hänga med.

– Man kan tro att det är den mat som inte är omtyckt som slängs, men för oss har det visat sig vara tvärt om. Vårt mesta matsvinn har varit när vi serverar populära rätter, som köttfärssås och spagetti, då är det lätt att ta mer än vad man orkar äta säger Maria Westerlund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!