SM i fårklippning arrangeras på Gotland

Nästa gång SM i fårklippning avgörs sker det på Gotland. "Det finns väldigt många bra fårklippare här".

4 maj 2016 18:05

I fjol knep gotlänningen Torbjörn Svensson, med fårgård i Västergarn, guldmedaljen i det svenska mästerskapet i fårklippning på Öströö fårfarm i halländska Tvååker. I år arrangeras mästerskapet på Gotland. Tävlingen kommer att äga rum på Grönt centrum i Roma under Skördefestivalen den 3 september.

– Det finns väldigt många fårklippare på Gotland som är duktiga och det är kul att de får visa upp sig på hemmaplan, säger Martin Sjunnesson, ordförande i Svenska fårklipparförbundet som arrangerar tävlingen.

I tävlingen brukar ett 20-tal fårklippare delta och Martin Sjunnesson räknar med att runt tre till fem gotlänningar kommer att ställa upp. Dock inte den åttafaldige guldmedaljören Torbjörn Svensson, som däremot kommer att medverka som tävlingsledare.

– Jag tror att det blir kul, det öppnar upp för nya unga förmågor, säger Martin Sjunnesson.

Under tävlingen gäller det inte bara att vara snabb, domarna tittar även på kvaliteten.

– Det är viktigt att det är jämnt och att det inte blir några dubbelklipp så att ullen förstörs. Det får heller inte vara någon ull kvar på fåret eller några klippskador, det är väldigt strängt, säger Martin Sjunnesson.

De bästa klipparna klipper att får på under två minuter. För att få in den rätta tekniken åker många fårklippare till Nya Zeeland, Australien eller England.

– Vi har även engelsmän som kommer hit till Sverige för att lära oss att klippa på rätt sätt, säger Martin Sjunnesson, som själv kommer att ställa upp i mästerskapet på Gotland i höst.

Så jobbar vi med nyheter
Ämnen du kan följa