SMA Mineral AB:s planer på kraftigt utökad täktverksamhet vid Klintebys har varit känd i ett par år. Planerna har lett till omfattande protester från boende i Klintetrakten, på grund av befarat buller, damm och trafiksäkerhetsproblem – och inte minst oro för dricksvattnet.
Nu går frågan in ett avgörande skede. I november förra året kom SMA:s ansökan till mark och miljödomstolen. SMA hoppas på huvudförhandling i september. Domstolen har skickat ansökan till sakägare och myndigheter för synpunkter. Till Region Gotland anlände den strax före jul.
– Det har varit knappt om tid, konstaterar tekniske direktören Patric Ramberg, vars tjänsteskrivelse tekniska nämnden ska ta ställning till idag.
I Rambergs skrivelse krävs djupare analyser av dricksvattenfrågorna. Den planerade täkten ligger under grundvattennivån och i den regionala översiktsplanen slås fast att nya tillstånd för kalkbrytning inte kan tillåtas om framtida vattenförsörjning äventyras. I remissvaret ställs också en rad krav på kompletteringar när det gäller skydd mot läckage från fordon. I SMA:s ansökan finns en rad utredningar. Hela ärendet som Gotlandspolitikerna ska hantera omfattar drygt 800 sidor.
Godshanteringen i Klintes hamn är en av många svårlösta frågor.
– Vi har miljötillstånd för 300 000 ton. SMA:s ansökan gäller 900 000 ton, påpekar Patric Ramberg.
Per Edman (V) i tekniska nämnden är kritisk mot hur remissen hanterats av regionens alliansstyre. Han tycker att även miljö- och byggnämnden och regionstyrelsen borde ha yttrat sig.
– Som det blivit kommer vi från oppositionen att föreslå tillägg till tekniska nämndens remissvar, så att även frågorna om damm, buller och trafikfrågor kommer med, säger han.
Till Mark- och miljödomstolen finns en kortfattad skrivelse från en tjänsteman på miljö- och hälsoskydd, med frågor om skyddet för vattnet. Att bygg- och miljönämnden avstått motiverar ordföranden Eva Ahlin (C) med att tillsynen ligger på länsstyrelsen.
– Och i nuläget räcker det med svar från tekniska nämnden, tillägger hon.
Eva Nypelius (C) säger om kritiken från Per Edman:
– I det här skedet handlar det om att begära kompletteringar. Yttra sig får regionstyrelsen göra senare.
Regionen har till 31 januari på sig att svara. Länsstyrelsen, för sin del, har begärt och fått anstånd till slutet av februari.